"Tot mai puţini chinezi" în fabrici
Un cunoscut economist chinez, citat de cotidianul britanic "The Telegraph", spune că în fiecare an numărul de muncitori chinezi care vin în fabrici este mai mic decât numărul celor care ies la pensie.
Articol de Ionuţ Dragu, 28 Martie 2011, 13:07
Zhang Zheng, economist la Guanghua School of Management de la Universitatea din Beijing, a precizat, luni, pentru cotidianul britanic "The Telegraph", că fluxul aparent neîntrerupt de muncitori chinezi care au ajutat la crearea miracolului economic al ţării "este în scădere".
Timp de decenii, China s-a bazat pe propria forţă de muncă vastă pentru a fabrica o mulţime de bunuri mai ieftin şi eficient decât oriunde în lume.
Acum, potrivit The Telegraph, liderii Chinei sunt preocupaţi de faptul că politica prin care s-a impus familiilor dreptul la un singur copil, ar începe să încetinească fluxul de muncitori tineri pregătiţi să lucreze în fabrici.
Potrivit lui Zhang Zheng "în fiecare an, numărul de muncitori care vin în fabrici este mai mic decât numărul celor care ies la pensie".
Mai mult, specialistul citat de cotidianul britanic "The Telegraph" a precizat că anul trecut numai 154 milioane de persoane sub 30 de ani făceau parte din forţa de muncă industrială a Chinei de 550 de milioane de persoane.
Zhang Zheng a apreciat că nu numai scăderea demografică este cea care cauzează diminuarea forţei de muncă în rândul tinerei generaţii, ci şi ambiţia crescută a tinerilor chinezi de a-şi continua studiile şi de a avea slujbe de birou.
Scăderea forţei de muncă în rândul tinerei generaţii este o problemă pentru directorii de fabrici care au nevoie de muncitori care să lucreze multe ore.
În consecinţă, a precizat Zhang Zheng, salariile au crescut de la 15% la 40% în unele zone şi China a devenit o locaţie mai scumpă pentru companiile străine care doresc să-şi fabrice bunurile în această ţară.
De asemenea, economistul Zhang Zheng a spus că marile companii chineze sunt nevoite să accepte faptul că trebuie să mărească salariile, fapt care va determina clienţii străini "să accepte faptul că în China nu mai este mână de lucru ieftină".