"Termen rezonabil", motiv de dispută în Republica Moldova
Dizolvarea parlamentului Republicii Moldova va fi făcută, potrivit unui proiect de lege aprobat de legislativ, "într-un termen rezonabil".
Articol de Mario Balint, Chişinău, 20 Mai 2010, 20:41
Eşecul deputaţilor de la Chişinău de a alege preşedintele ţării a dus la stabilirea unei date de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova.
Potrivit unui proiect de lege, aprobat în primă lectură de legislativ, dizolvarea parlamentului urmează să fie făcută într-un "termen rezonabil".
Aici apar interpretările acestui "termen rezonabil" şi motivele pentru care s-a recurs la această noţiune, de la mentalitatea de tip "homo sovieticus", până la termenul care indică temperatura politică din Republicii Moldova.
"Termen rezonabil" apare în textul recomandărilor făcute de către Comisia de la Veneţia autorităţilor de la Chişinău în vederea modificării Constituţiei, dizolvării Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate.
Deputaţii s-au exprimat fiecare altfel despre noţiunea de "termen rezonabil".
Deputatul Partidului Democrat din Moldova, Oazu Nantoi, crede că acest termen ţine de cultura politică şi societală din Moldova.
“Mai multe prevederi în norme din tradiţia europeană se bat cap în cap cu mentalitatea noastră de "homo sovieticus". Consider că "termen rezonabil" acesta este un termen care este determinat de termenii, să spunem aşa, de desfăşurare a diferitelor acţiuni politice. De exemplu, cât durează campania electorală, cât durează perioada de pregătire şi de desfăşurare a unui eventual referendum, de modificare a vreunui articol din Constituţie?” a spus Oazu Nantoi.
Mai pragmatic, fostul deputat comunist Victor Stepaniuc, actualmente membru al "Edinaia Moldova", spune că "termen rezonabil" este între 90 şi 180 de zile.
"Termen rezonabil" este, în cazul de faţă, un termen optim. Eu cred că este vorba, totuşi, de la trei până la şase luni, după ce o să fie discutate şi dezbătute cele două proiecte de legi, referitor la modificarea Art. 78. Discuţiile se vor finaliza în noiembrie-decembrie. Urmează să se facă modificări în Comisia Electorală Centrală. Reiese că termenul respectiv, după luna noiembrie, să spunem şase luni de zile, eu aş vedea pe februarie-martie, anul viitor” a declarat Victor Stepaniuc.
Pentru deputatul Mişcării Acţiunea Europeană, Iurie Colesnic, "termenul rezonabil" este dat de temperatura politică din Republica Moldova.
“Eu cred că este termenul pe care poate să-l decidă parlamentul. Simţim temperatura, politica care există astăzi în Republica Moldova. Trebuie să acordăm momentul economic cu momentul politic şi momentul juridic”, a afirmat Iurie Colesnic.
Potrivit prevederilor legale în vigoare în Republica Moldova, agreate şi de Comisia de la Veneţia, preşedintele ţării, Mihai Ghimpu, este obligat să anunţe dizolvarea parlamentului şi data viitoarelor alegeri anticipate pe 16 iunie.