Tensiuni între Italia şi Franţa privind imigranţii
Timp de şapte ore traficul feroviar între Italia şi Franţa pe ruta Ventimiglia-Menton a fost blocat din dispoziţia guvernului de la Paris pentru a împiedica migrarea în Franţa a tunisienilor ce deţin permisul de sejur temporar.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 18 Aprilie 2011, 09:22
Autorităţile franceze au blocat trenurile cu tunisieni la bord, care au trecut graniţa cu permisele de şedere emise de Italia.
Ministrul de externe, Franco Frattini, atacă din nou, definind "ilegale" măsurile impuse de Franţa faţă de imigranţi.
Timp de şapte ore, traficul feroviar între Italia şi Franţa pe ruta Ventimiglia - Menton a fost blocat din dispoziţia guvernului de la Paris pentru a împiedica migrarea în Franţa a tunisienilor care au primit permisul de sejur temporar din partea autorităţilor italiene.
Măsura luată de guvernul francez a creat probleme şi italienilor care călătoreau spre Franţa.
La Ventimiglia, peste două mii de tunisieni, care au intrat în posesia permisului de şedere temporar eliberat de autorităţile italiene, au organizat mai multe proteste şi au blocat calea ferată.
Lor li s-a alăturat şi un grup de aproximativ o sută de activişti italieni care pledează pentru respectarea drepturilor omului și care a ameninţat cu traversarea graniţei Franţa - Italia pe jos. Autorităţile franceze au motivat blocarea traficului feroviar tocmai de teama manifestanţilor.
Blocarea a creat un incident diplomatic. Ministrul de externe Franco Frattini a reacționat imediat şi a cerut ambasadorului Italiei de la Paris să înceapă cât mai repede posibil ”o negociere diplomatică cu autorităţile franceze pentru a aduce la cunoştinţă protestul guvernului italian şi pentru a cere lămuriri cu privire la măsurile care par nelegitime şi care violează principiile generale europene”, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Roma.
Foto: Tunisian fericit că a obţinut permisul de şedere temporară. Sursa: Elena Postelnicu.
Autorităţile italiene au solicitat Consulatului italian de la Nisa ”de a activa o reţea de contacte prompte cu autorităţile locale pentru a obţine clarificări” se mai menționează în comunicat.
În aproximativ o săptămână, la 26 aprilie, va avea loc la Roma un summit italo-francez, în cadrul căruia premierul italian, Silvio Berlusconi și președintele francez, Nicolas Sarkozy vor discuta faţă în față despre acest incident diplomatic care s-a creat între cele două ţări din cauza imigranţilor.
Solidaritatea României "apreciată"
Pe de altă parte, cotidianul Corriere della Sera scrie referitor la acest subiect, despre ”o neaşteptată deschidere a preşedintelui român Traian Băsescu care a declarat că ţara lui ar putea să găzduiască 200 de imigranţi tunisieni”.
Şeful statului român a mai precizat că România ”poate să primească 430 de refugiaţi politici în cinci centre regionale, unul dintre acestea fiind lângă aeroportul Bucureşti – Otopeni”, se mai menţionează în Corriere della Sera.