Tensiuni financiare între SUA - China
Experţi financiari americani avertizează că China pare să cumpere în secret certificatea ale Trezoreriei americane pentru a aascunde poziţia reală de creditor major al SUA.
16 Martie 2010, 17:22
Câţiva experţi americani în economie au avertizat Congresul că Beijing-ul pare să cumpere în secret, prin terţe locaţii, certificate ale Trezoreriei americane pentru a ascunde dimensiunea reală a poziţiei sale de creditor major pentru SUA .
Experţii arată că entităţi legate de China cumpără titluri de stat americane în Londra, Hong Kong şi previn că datele oficilale subestimează aproape sigur dimensiunea reală a datoriilor americane deţinute de China .
De altfel, după ce luna trecută Departamentul Trezoreriei anunţa , creând o adevărată agitaţie, că Beijingul şi-a redus drastic titlurile de stat americane la 755,4 miliarde de dolari îngăduind, astfel, Japoniei să devină primul creditor al Trezoreriei SUA, ieri aceasta a anunţat că Beijingul a rămas cel mai mare posesor al datoriei guvernamentale a SUA cu 889 miliarde de dolari în titluri de stat.
Nu puţine voci spun că deţinerea masivă a certificatelor de Trezorerie de către China are implicaţii asupra securităţii naţionale a SUA făcând mai dificilă pentru Washington abordarea unor politici în conflict cu Beijingul cu care, altfel, a escaladat tensiunile .
O noua tensiune a apărut chiar zilele acestea după ce, în vreme ce preşedintele Obama cerea săptămâna trecută Chinei să adopte o rată a schimbului valutar pentru yuan mai orientată către piaţă, membri Congresului american acuzau Beijing-ul că menţine valoarea valutei sale la un nivel redus pentru a conferi companiilor chineze un avantaj incorect al preţurilor pe piaţă internaţională.
La numai o zi după ce prim ministrul chinez Wen Jiabao a respins acuzaţiile că Beijingul depreciază valoarea yuanului pentru a obţine un avantaj comercial incorect, un grup bipartizan de 130 de membri ai Camerei Reprezentanţilor a cerut Administraţiei Obama să adopte o politică mai dură şi mai strictă în legătură cu practicile valutare ale Chinei.
"Impactul asupra economiei SUA a manipulării de către China a monedei sale nu poate fi subestimat", spun congresmenii în scrisoarea trimisă Secretarului Trezoreriei Tim Geithner şi Secretarului Comerţului, Gary Locke .
Ei i-au cerut lui Geithner să califice în mod oficial China drept "manipulatoare" a valutei în raportul din 15 aprilie al Departamentului Trezoreriei privind practicile curente ale partenerilor comerciali majori.
Deşi în campania să prezidenţială din 2008 Obama a acuzat China că ar manipula monedă să naţională , Administraţia să a refuzat să facă acest pas în cele două rapoarte anterioare.
Mulţi membri ai Congresului cred că abordarea Chinei este în mare parte vinovată de pierderea locurilor de muncă americane în domeniul manufacturii că şi de uriaşul deficit comercial al SUA cu China .
Ei recomanda Administraţiei să lucreze cu Fondul Monetar Internaţional şi cu alte ţări pentru a face presiuni asupra Chinei de a-şi reevalua monedă.
Mai mult, dacă aceste presiuni eşuează, ei cer Administraţiei să depună o plângere împotrivă Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului.
Mulţi economişti estimează că monedă Chinei este subevaluată cu 25 pînă la 40 de procente.
Deşi prim ministrul Wen a acuzat duminică SUA pentru deteriorarea relaţiilor cu China, Casă Albă a declarat că relaţiile dintre SUA şi China sunt bune.
Consilierul Preşedintelui pentru relaţiile cu Beijingul, Jeff Bader, a arătat că influenţa crescândă a Chinei în regiunea Asia Pacific va fi pe agendă turneului prezidenţial din 21-26 martie în Indonezia şi Australia .