Temerile privind un aflux de români şi bulgari, "mult exagerate"
Hannes Swoboda, liderul grupului social-democraţilor din Parlamentul European, consideră drept mult exagerate temerile privind un aflux masiv de români şi bulgari în alte țări UE.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 28 Decembrie 2013, 20:02
Eurodeputatul austriac Hannes Swoboda, lider al grupului social-democraţilor din Parlamentul European, consideră drept mult exagerate temerile privind un aflux masiv de români şi bulgari în alte ţări ale Uniunii, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii. Potrivit Tratatului de aderare a celor două ţări la Uniunea Europeană, restricţiile expiră, în mod irevocabil, la 31 decembrie.
Documentul prevede o perioadă maximă de 7 ani de la aderare, în care pot fi aplicate restricţii privind accesul pe piaţa muncii în cele 25 de ţări care erau la momentul resprctiv membre ale Uniunii.
În prezent le mai aplică doar 9 dintre ele: Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania.
Reprezentanţii instituţiilor europene au atras atenţia în ultima vreme, în repetate rânduri, că libertatea de circulaţie a forţei de muncă este un drept fundamental, în special ca răspuns la unele campanii de presă care sugerau că în Marea Britanie, de pildă, vor veni imediat după 1 ianuarie foarte mulţi români şi bulgari în căutare de locuri de muncă şi mai ales de beneficii sociale.
Cel mai recent, liderul grupului social-democraţilor europeni, Hannes Swoboda, a apreciat drept mult exagerate aceste temeri şi consideră că legislaţia ţărilor membre ar trebui să prevadă foarte clar că un cetăţean din altă ţară poate veni să caute un loc de muncă, dar şi că existe condiţii ferme pentru a primi beneficii sociale, iar cea de bază este ca mai întâi să muncească.
Pe de altă parte, el a atras atenţia că România şi Bulgaria trebuie să folosească banii europeni disponibili, şi în special Fondul social european, pentru crearea de locuri de muncă pentru ca cetăţenii să poată locui acolo unde doresc şi să fie liberi să circule, dar să nu fie împinşi să plece din ţările lor de sărăcie sau discriminare.