Teme de pe agenda summitului NATO de la Bruxelles
Liderii ţărilor NATO şi ai statelor partenere se întâlnesc, peste câteva ore, la Bruxelles.
Articol de Amalia Bojescu, 11 Iulie 2018, 12:58
Liderii ţărilor NATO şi ai statelor partenere se întâlnesc, peste câteva ore, la Bruxelles, pentru a discuta despre întărirea apărării, dar şi despre o nouă repartizare a obligaţiilor, după criticile preşedintelui american faţă de discrepanţele dintre aliaţi în privinţa cheltuielilor militare. Corespondentul Amalia Bojescu trece în revistă temele de pe agenda reuniunii şi interesele României.
Corespondenţă din Bruxelles - Reporter: Amalia Bojescu - Liderii Alianţei Nord-Atlantice vor lua decizii importante pentru sporirea în continuare a securităţii în şi în jurul Europei, inclusiv prin măsuri de descurajare şi apărare consolidate. Proiectarea stabilităţii şi combaterea terorismului, consolidarea parteneriatului său cu Uniunea Europeană, modernizarea Alianţei şi obţinerea unei repartizări mai echitabile a sarcinilor. Liderii euroatlantici sunt aşteptaţi să adopte decizii formale, care vizează amplasarea a două noi comandamente pentru Atlantic şi pentru logistică şi mobilitate militară la Norfolk, în SUA, respectiv la Ulm, în Germania. Totodată, ţările aliate au decis să sporească măsurile pentru descurajare şi apărare colectivă, prin adoptarea unui plan prin intermediul căruia 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene şi 30 de nave de luptă vor putea fi desfăşurate în caz de necesitate în cel mult 30 de zile. De asemenea, se aşteaptă o discuţie pe marginea bugetului alocat apărării de fiecare stat membru de cel puţin 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, pe fondul criticilor venite din partea preşedintelui american, Donald Trump, pe acest subiect.
Pentru România, care este una din cele şase ţări care a alocat deja 2% din PIB pentru apărare, summitul NATO de la Bruxelles este important din perspectiva avansării proiectelor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe flancul estic al Alianţei, dar şi a proiectării stabilităţii în vecinătatea vestică, în special în regiunea Mării Negre. De altfel, consolidarea flancului estic al NATO reprezintă unul dintre obiectivele ţării noastre la summitul de la Bruxelles, iar acest lucru trebuie să se întâmple coerent şi integrat. Totodată, la summitul de la Bruxelles se aşteaptă şi o decizie privind lansarea negocierilor oficiale pentru primirea Macedoniei în Alianţă. Astăzi, în prima zi a summitului, va fi organizată o paradă militară cu elicoptere militare din ţări NATO. Forţele Aeriene Române vor participa cu trei elicoptere IAR-330 Puma SOCAT, care vor purta în zbor drapelul tricolor. De asemenea, trei militari ai Brigăzii 30 Gardă vor reprezenta România în cadrul detaşamentului de paradă, care va defila prin faţa tribunei oficiale.