Teme de discuţii la summitul de la Versailles
Articol de Daniela Coman, 10 Martie 2022, 07:52
O strategie pentru asigurarea independenţei energetice a Europei, decizii cruciale pentru întărirea apărării europene şi examinarea cererii făcute recent de Ucraina, de aderare la UE, sunt cele trei teme majore pe care le vor raporta liderii celor 27 de state membre ale Uniunii, astăzi şi mâine, la Versailles, în Franţa, ţara care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii.
În centrul discuţiilor se va afla un nou plan comun, finanţat cel mai probabil printr-un nou împrumut comun necesar pentru a răspunde consecinţelor invaziei ruse în Ucraina. Comisia Europeană şi reprezentanţii ţărilor membre vor să reediteze acţiunea de acum doi ani, când au decis planul european de redresare şi rezilienţă, în valoare de 750 de miliarde de euro pentru a sprijini economiile statelor europene să-şi revină după pandemie.
Din cauza războiului de la Est, Europa este ameninţată de alte crize, între care cea energetică, care deja îşi face simţită prezenţa. În ultimele săptămâni, în toate ţările europene preţurile gazului şi combustibililor au explodat, cu efecet devastatoare asupra economiei şi populaţiei.
Acum două zile, Comisia Europeană a prezentat iniţiativa RePowerEU, o nouă strategie în domeniul energiei, prin care să-şi reducă dependenţa de gazul rusesc, ce reprezintă peste 40% din consumul european. O soluţie alternativă ar fi importul de gaze din SUA, Norvegia, Qatar sau Algeria, inclusiv gaze lichefiate, iar cea de-a doua, accelerarea dezvoltării sectorului energiei verzi nepoluante.
Comisia va prezenta în curând o propunere legislativă prin care să devină obligatorie umplerea până la 1 octombrie a fiecărui an a cel puţin 90% din capacităţile de stocare a gazelor. Punerea în aplicare a acestor planuri va fi în mare parte responsabilitatea guvernelor naţionale ale ţărilor membre, care vor trebui să-şi asume aceste obiective ambiţioase.
Pe agenda summitului din Franţa se află de asemenea dobândirea de autonomie în materie de apărare, înainte de Consiliul European de la sfârşitul luni, de la Bruxelles, când ar putea fi aprobată noua strategie europeană pentru securitate şi apărare "Busola strategică". Şefii de stat şi de guvern din ţările membre vor discuta şi cererea Ucrainei de aderare accelerată la Uniune. Se vorbeşte de un parteneriat întărit, care să ducă la strângerea legăturilor Kievului cu piaţa unică europeană şi la conectarea Ucrainei la reţeaua ernegetică europeană.