Taxele universitare ar putea fi majorate în Marea Britanie
Din planul de austeritate al guvernului britanic face parte şi majorarea taxelor universitare prin tăierea subventiile pentru universităţile de stat.
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 04 Noiembrie 2010, 12:42
Majorarea taxelor universitare face parte din planul de austeritate al guvernului britanic care va tăia subvenţiile pentru universităţile de stat şi le va permite acestora să-şi stabilească singure nivelul taxelor, însă fără să depăşească nouă mii de lire sterline pe an.
În acest moment, taxele de studii nu depăşesc 3290 de lire sterline.
Secretarul de stat pentru învăţământul superior, David Willets, a precizat că “aceasta este o măsură progresivă care va conferi universităţilor mai multă autonomie şi va reduce birocraţia”.
Laburiştii, însă, prin vocea parlamentarului Gareth Thomas au catalogat această măsură ca fiind “o tragedie pentru generaţiile tinere”.
Reprezentantul Partidului Laburist susţine că astfel vor avea acces la universităţi doar tinerii din familiile bogate, în timp ce familiile din clasa de mijloc sau cele sărace vor fi lăsate pe dinafară.
David Willets a replicat că “sistemul de împrumuturi pentru studenţi rămâne în continuare valabil şi că banii nu vor trebui returnaţi decât atunci când veniturile absolventului vor depăşi 21 de mii de lire sterline anual”.
Studenţii, dezamăgiţi de decizia guvernului
La rândul său, liderul sindicatului studenţilor din Marea Britanie, Aaron Porter şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia guvernului şi a reproşat Partidului Liberal Democrat că nu şi-a respectat promisiunea făcută în campania electorală, de a nu majora taxele universitare.
“Liberal democraţilor ar trebui să le fie ruşine pentru că au promis că educaţia va fi gratuită. Sutem dezamăgiţi de trădarea lor. Au ales să reprezinte interesul universităţilor în dauna studenţilor dacă nu îşi vor schimba poziţia pot să îşi ia la revedere de la voturile noastre" a declarat Aaron Porter.
"Sunt împotriva majorării taxelor. Nu cred că e corect pentru familiile sărace care nu-şi vor putea permite să-şi trimită copii la studii. Educaţia nu ar trebui să fie doar pentru elite, toată lumea ar trebui să aibă acces la ea" e de părere şi Hannah o studentă la jurnalism.
Măsura va afecta şi studenţii străini care vor să înveţe în Marea Britanie.
Eliza, o tânără din România care studiază la Oxford, spune că “un împrumut reprezintă o soluţie doar pentru taxele universitare, dar acestora li se mai adaugă costurile de viaţă care sunt foarte mari în Londra.”
În schimb, Andrada, o studentă româncă de la University College of London, spune că “acesta nu este sfârşitul mediului academic britanic. Şi universităţile din Statele Unite practică taxe foarte mari, şi nu duc lipsă de studenţi.”
“Din păcate, se va face o selecţie şi nu una bazată pe competenţe cât mai degrabă pe posibilităţile financiare”, a adăugat studenta din România.