Tabără de nomazi, evacuată în Marea Britanie
Poliţia a intervenit în forţă, miercuri dimineaţă, pentru a evacua cea mai mare tabără de nomazi din Marea Britanie, situată la aproximativ 40 de kilometri de Londra.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 19 Octombrie 2011, 14:30
Viaţa nomadă, subiect de controversă în Marea Britanie, după ce miercuri dimineaţa a fost marcată de intervenţia în forţă a poliţiei într-o tabără ilegală din apropierea Londrei.
Locuitorii taberei, peste o sută de persoane, se pare, în majoritate, de origine irlandeză, au protestat vehement şi chiar au recurs la gesturi extreme.
Poliţia a intervenit în forţă, miercuri dimineaţă, pentru a evacua cea mai mare tabără de nomazi din Marea Britanie, situată la aproximativ 40 de kilometri de Londra.
Forţele de ordine au dărâmat unul din gardurile împrejmuitoare şi au intrat în mijlocul locatarilor, care au ripostat aruncând cu cărămizi şi alte obiecte.
Scutierii au folosit arme cu electroşocuri, cel puţin două persoane având de suferit de pe urma acestei intervenţii.
Unul dintre rezidenţii taberei a protestat dând foc rulotei în care locuia, iar circa 25 de persoane s-au legat de gardurile rămase în picioare.
Autorităţile au tăiat şi alimentarea cu energie electrică, rezidenţii avertizând că acest lucru pune în pericol sănătatea persoanelor mai în vârstă care locuiesc în tabără.
Intervenţia de miercuri survine în urma unei dispute legale, care durează de mai bine de 10 ani.
Autorităţile locale susţin că nomazii şi-au amplasat tabăra într-o zonă verde, în care construcţiile sunt interzise, şi le-au cerut acestora să se mute.
Un ordin de evacuare a fost emis şi în urmă cu câteva luni, însă nomazii au obţinut în ultimul moment o amânare din partea judecătoriei.
De această dată însă, judecătorii au refuzat să mai dea curs cererii lor de a împedica evacuarea, iar autorităţile şi rezidenţii au purtat ieri negocieri pentru a găsi o cale paşnică de rezolvare a litigiului.
Reprezentanţii nomazilor susţin că aceste discuţii nu au dus la niciun rezultat, deoarece membrii consiliului local nu au fost dispuşi să caute o soluţie de compromis.
În schimb, autorităţile au răspuns că negocierile au dat greş din cauză că rezidenţii nu au discutat despre modul în care poate fi făcută evacuare, ci dacă şi când ar putea fi efectuată.
Potrivit estimărilor, procesul de evacuare va costa circa 20 de milioane de lire sterline, iar rezidenţii taberei ilegale sunsţin că un sfert din această sumă ar fi suficientă pentru înfiinţarea unei alte tabere într-o zonă fără restricţii.
Autorităţile spun însă că le-au oferit nomazilor şi alternativa unor locuinţe sociale, însă aceştia au refuzat, pe motiv că vor să locuiască, în continuare, în rulote.
Video: