Susținerea Ucrainei și, implicit, securitatea UE și NATO au ținut capul de afiș european
O parte a susţinerii financiare pe care Comisia Europeană o va acorda Ucrainei în anul 2025 va fi un împrumut bazat pe activele ruseşti îngheţate, a spus președinta Comisiei Europene.
Articol de Simina Botar, 19 Decembrie 2024, 10:51
La Strasbourg, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a pledat în fața europarlamentarilor pentru susținerea sectorului energetic al Ucrainei.
Acesta este ținta unor atacuri armate directe ale Rusiei, dar și a unor amenințări hibride cu puternic efect economic și psihologic.
O parte a susţinerii financiare pe care Comisia Europeană o va acorda Ucrainei în anul 2025 va fi un împrumut bazat pe activele ruseşti îngheţate, a spus președinta Comisiei Europene.
Susţinerea economică pentru Ucraina, a mai spus Ursula von der Leyen în faţa Parlamentului European, trebuie să meargă împreună cu cea politică, deoarece, spune ea, trebuie păstrat cursul principal, cheia fiind că Ucraina trebuie să rămână un stat independent, care să aibă dreptul de a-şi alege destinul. Ce înseamnă susţinere politică? Tot preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat în faţa legislativului de la Strasbourg.
”Ucraina a făcut progrese enorme, aşa că noi, adică Uniunea Europeană, trebuie să fim pregătiţi, dacă aceste eforturi se menţin, şi să începem negocierile asupra capitolelor fundamentale de aderare la începutul anului 2025, iar apoi să continuăm cu alte capitole pe parcursul anului.”
În acest timp, la Bruxelles, după o întrevedere cu președintele Ucrainei si liderii Poloniei, Marii Britanii, Franței și Italiei, secretarul general NATO, Mark Rutte a declarant că ” Alianţa va face tot posibilul pentru a livra armele de care Ucraina are nevoie, în special cele 19 sisteme de apărare aeriană, pentru a proteja infrastructura energetică lovită de Rusia”. El a reconfirmat faptul că Ucraina este singura care poate decide când să înceapă negocierile de pace cu Rusia.
Corespondentul RRA la Bruxelles, Bogdan Isopescu reamintește că ” subiectul discuţiilor din grupul restrâns al aliaţilor invitaţi la reşedinţa şefului NATO este nu doar ajutorul pentru Ucraina, care se află într-un moment dificil pe front, ci şi fezabilitatea ideii de a trimite în Ucraina trupe europene pentru menţinerea păcii în cazul încetării focului”.
Mark Rutte a pledat și pentru creșterea nivelului cheltuielilor militare – cel mai probabil printr-o decizie la summitul din vară, dat fiind ritmul impus de Rusia și China.