Susţinere a autorităţilor italiene pentru comunitatea românească
Premierii Italiei şi României au accentuat nivelul excelent al cooperării în diverse domenii şi dinamica dialogului politic, din punct de vedere al relațiilor bilaterale.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 01 Noiembrie 2012, 09:56
Prim-ministrul Victor Ponta a avut miercuri seara, la Roma, o întâlnire oficială cu omologul său italian, Mario Monti.
Vizita s-a înscris în cadrul dialogului periodic bilateral, având ca obiectiv schimbul aprofundat de opinii şi coordonarea poziţiilor pe teme de actualitate ale agendei europene. Întâlnirea dintre cei doi oficiali a durat aproximativ o oră. Nici unul dintre cei doi premieri nu a făcut declarații de presă după discuții.
Subiectele centrale ale convorbirilor cu omologul italian au vizat stadiul relaţiilor bilaterale şi funcţionarea Parteneriatului Strategic Consolidat, agenda europeană de creştere, viitoarea perspectivă financiară a UE, precum şi procesul de extindere, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ambasada României la Roma.
Premierul Mario Monti își dorește sã fie stabilitã o perspectivã clarã de aderare, conform deciziilor luate la Consiliul European desfãșurat în martie, se precizează în comunicatul guvernului italian.
Întrevederea a fost o ocazie de confirmare a stãrii excelente a relațiilor dintre Italia și România, atât pe plan bilateral, cât și în context internațional.
Video: Întâlnirea bilaterală dintre cei doi premieri, Victor Ponta şi Mario Monti. Sursa: guv.ro.
Cei doi oficiali au accentuat nivelul excelent al cooperării în diverse domenii şi dinamica dialogului politic, din punct de vedere al relațiilor bilaterale.
În context, premierul român Victor Ponta a subliniat interesul pentru creşterea prezenţei investiţionale italiene în economia românească, în domenii precum energia, infrastructura, agricultura și inclusiv în regiunile defavorizate.
Totodată a fost analizată oportunitatea participării firmelor italiene la licitaţii publice pentru lucrări de infrastructură şi derularea de parteneriate public-private.
Cei doi oficiali au mai avut un schimb de opinii ”privind politicile adoptate de cele douã guverne pentru garantarea stabilitãții macroeconomice și promovarea creșterii economice.
În ceea ce priveşte agenda europeană, cei doi oficiali au discutat iniţiativele de susţinere a creşterii economice la nivel european, implementarea deciziilor Consiliului European din iunie 2012 şi pregătirea următorului Consiliului European, în special pe tema stadiului negocierilor privind viitorul buget la Uniunii, cu accent pe Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune, precum şi pe aspectele privind guvernanţa economică şi aprofundarea Uniunii Economice şi Monetare.
Premierul Mario Monti și-a exprimat speranța cã România ”va aplica rapid recomandãrile formulate de Comisia Europeanã în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, instrument conceput pentru evaluarea progreselor în materie de reformã judiciarã, combatere a corupției și a crimei organizate”.
În întâlnirea dintre cei doi premieri, a fost evidenţiată, de asemenea, susţinerea autorităţilor italiene pentru comunitatea românească din Italia, comunitate care înregistrează un număr de peste un milion de conaționali.