Surpriză de proporţii pentru euroscepticii din Olanda
Scrutinul din ţările membre ale Uniunii a fost deschis ieri de Olanda şi Marea Britanie, iar astăzi continuă în Cehia şi Irlanda.
23 Mai 2014, 13:34
Astăzi, în România este ultima zi de campanie electorală înainte de alegerile europarlamentare de duminică.
Scrutinul din ţările membre ale Uniunii a fost deschis ieri de Olanda şi Marea Britanie, iar astăzi el continuă în Cehia şi Irlanda.
Potrivit sondajelor, în Olanda se conturează o surpriză, partidul eurosceptic condus de Geert Wilders, s-ar clasa, potrivit unor sondaje făcute la ieşirea de la urne, abia pe poziţia a patra.
Analiştii citaţi de presa internaţională spun însă că se aşteaptă în continuare ca avansul euroscepticilor la nivel european să se confirme, influenţat în principal de opţiunile pe care şi le-au exprimat britanicii şi de votul alegătorilor din Franţa.
Ameninţate cu expansiunea curentului extremist, autorităţile din majoritatea statelor membre, le-au cerut cetăţenilor să iasă la vot în număr cât mai mare.
Autorităţile din statele membre ale Uniunii sunt îngrijorate că odată cu problemele economice şi sociale grave din ultimii ani, interesul cetăţenilor pentru alegeri a scăzut.
"26 de milioane de europeni îşi caută de muncă. Unde credeţi voi că vor veni?" - este un exemplu de mesaj electoral, aluzie la imigranţi, prin care formaţiunile extremiste din Vest încearcă să profite şi să-şi mobilizeze propriul electorat să iasă la urne.
Un avans al euroscepticilor în Parlamentul European ar putea pune în pericol întreaga strategie de revenire pe linia de plutire a Uniunii, proiect bazat tocmai pe coeziune.
În Olanda, însă, prezenţa la vot estimată nu trece de 37%.
Potrivit unui sondaj făcut la ieşirea de la urne şi prezentat de televiziunea publică, partidul Libertăţii, condus de populistul Geert Wilders, ar fi obţinut doar puţin peste 12% şi s-ar clasa astfel doar pe poziţia a patra, mult în spatele câştigătorilor liberali.
În Marea Britanie nu se publică exit-poll-urilor până duminică.
Sondajele făcute înainte de alegeri dau însă ca favorit partidul eurosceptic UK Independence Party, care ar putea obţine o treime din numărul de mandate.
Analiştii citaţi de presa internaţională se aşteaptă ca şi în Franţa Frontul Naţional al Marine Le Pin să obţină un scor important.
S-ar contura astfel în Parlamentul European un grup eurosceptic puternic, cu un număr triplu de mandate faţă de alegerile trecute.