SUA vor desfăşura un nou sistem anti-balistic în Coreea de Sud
SUA vor desfăşura un nou sistem anti-balistic în Coreea de Sud, în pofida opoziţiei Chinei, după ce sâmbătă Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune.
09 Februarie 2016, 07:38
SUA vor desfăşura cât mai curând un nou sistem anti-balistic în Coreea de Sud, în pofida opoziţiei Chinei, după ce sâmbătă Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
Anunţul intervine în timp ce la Naţiunile Unite Washington a anunţat că va lansa în ritm rapid consultări pentru un pachet de sancţiuni dure şi fără precedent la adresa Phenian-ului.
Lansările de rachete balistice şi testele nucleare ale Coreii de Nord sunt considerate drept paşi cruciali către ţinta finală a Phenian-ului, aceea de a dezvolta arma nucleară care să poată lovi SUA.
La Naţiunile Unite, într-o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate, diplomaţii americani susţinuţi foarte vocal de aliaţii din regiune, Japonia şi Coreea de Sud, au cerut sancţiuni dure împotriva Phenian-ului care să răspundă sfidării flagrante de către preşedintele Kim a Consiliului de Securitate.
"Dezvoltarea accelerată a programelor rachetelor nucleare şi balistice nord-cooreene ridică o serioasă ameninţare pentru pace şi securitate. O serioasă ameninţare pentru pacea şi securitatea nu numai ale vecinilor Coreii de Nord, ci pentru pacea şi securitatea întregii lumi. Nu putem trata lucrurile drept fiind obişnuite după două acte succesive şi cu toate eforturile diplomatice întreprinse. Ne vom consulta într-un ritm rapid în zilele următoare cu colegii noştri şi vom urmări ca toţi membrii Consiliului de Securitate să se unească într-un răspuns rapid şi agresiv", a spus ambasadorul SUA, Samantha Power.
Diplomaţii de la Naţiunile Unite spun însă că protectoarea din Consiliu a Coreii de Nord, China, este reticentă în a impune măsuri care ar putea conduce la colapsul economiei nord-coreene şi un flux de nord-coreeni care ar putea traversa frontiera înspre China.
China este un jucător esenţial, a insistat doamna Power, adăugând că Washington speră că Beijing va înţelege gravitatea ameninţării şi importanţa adoptării de măsuri dure şi fără precedent care să depăşească aşteptările lui Kim Jong-un.
Ambasadorul Chinei la Naţiunile Unite, Liu Jieyi, a făcut însă clar faptul că sancţiunile fără precedent nu sunt prioritatea Beijingului şi că o nouă rezoluţie ar trebui să "reducă tensiunile, lucrând către denuclearizarea peninsulei Coreea şi către încurajarea unei soluţii negociate".
Nu se poate trece, pe de altă parte, cu vederea faptul că diplomatul veteran chinez Wu Dawei s-a întors cu mâinile goale din Coreea de Nord, unde a fost trimis săptămâna trecută pentru a-l convinge pe Kim să renunţe la lansarea ultimei rachete balistice.
Nu numai însă că preşedintele Kim a ignorat cererile Chinei, trimiţându-l înapoi acasă cu mâinile goale pe emisarul chinez, ci a făcut-o într-o manieră emfatică, ordonând lansarea rachetei cu o zi mai devreme decât erau aşteptările, adică într-una din cele mai sacre zile ale Chinei, Anul Nou Lunar, drept pentru care observatorii spun că este neclar cât de mult va tolera încă preşedintele Xi Jinping umilirea Chinei de către capriciile lui Kim.
Nu există însă semne imediate că Beijingul se va distanţa radical de tradiţionalul său aliat.
Reprezentantul celuilalt aliat al Phenian-ului în Consiliul de Securitate, ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin, a fost de părere că este nevoie ca rezoluţia să fie puternică, dar rezonabilă, o rezoluţie care să nu conducă la colaps economic sau umanitar în Coreea de Nord.
Racheta nord-coreeană a arătat, de pe altă parte, ambasadorul Japoniei la Naţiunile Unite, Motohide Yoshikawa, a zburat deasupra Japoniei şi a aterizat lângă Filipine, ceea ce a constituit o ameninţare clară pentru vieţile multor oameni.