SUA testează democraţia din China cu Google
Departamentul de stat american a cerut Beijingului sa ia în considerare semnificaţia deciziei Google de a se retrage parţial din China.
24 Martie 2010, 07:57
În vreme ce grupurile pentru drepturile omului au salutat cu entuziasm decizia gigantului Web, Google, de a pune capăt cenzurii impuse funcţiilor sale de căutare de către guvernul chinez, departamentul de stat american a cerut ieri Beijingului să ia "serios în considerare" semnificaţia deciziei Google de a se retrage parţial din China.
Purtătorul de cuvânt P.J. Crowley a atras atenţia asupra efectelor deciziei celei mai recunoscute şi credibile instituţii care spune că mediul de afaceri în China este prea dificil.
Directorul Human Rights Watch, Arvind Ganesan crede că, practic, prin această decizie Google forţează guvernul chinez să aleagă între necenzurarea motorului de căutare al companiei sau alungarea acesteia din China.
Experţii afirmă că ceea ce se va întâmpla cu Google în China ar putea avea implicaţii şi asupra altor companii americane, în special într-un moment de tensiune între guvernul de la Beijing şi comunitatea de afaceri occidentală.
Beijingul insistă, însă, că mişcarea companiei Google nu va afecta mediul de afaceri din China.
Afirmaţiile autorităţilor de la Beijing sunt susţinute de afirmaţiile oficialilor companiei Microsoft, care au declarat că nu are nici un plan de încetare a operaţiunilor sale în această ţară.
Adminstraţia Obama se declara dezamăgită că Google şi guvernul chinez nu au putut ajunge la un acord.
Casa Albă declara că respectă decizia companiei Google.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Preşedintelui Obama, Mike Hammer, a reamintit că Washington-ul a ridicat problema direct cu guvernul de la Beijing şi că preşedintele Obama, ca şi secretarul său de stat, Hillary Clinton, se opun cenzurii şi susţin libertatea internetului.