SUA sprijină convorbirile de pace din Afganistan
Potrivit unor oficiali americani, autorităţile din SUA sprijină convorbirile de pace dintre talibani şi guvernul Karzai, care ar fi menite să pună capăt războiului din Afganistan.
16 Octombrie 2010, 08:06
Oficiali americani au recunoscut că sprijină mai mult decât dezvăluiseră anterior convorbirile iniţiale de pace la nivel înalt cu talibanii ale guvernului Karzai, care ar fi menite să pună capăt războiului din Afganistan.
Aceiaşi oficiali insistă, însă, că negocierile sunt preliminare, drept pentru care nu pot prezice cât sunt de serioşi insurgenţii sau chiar guvernul Karzai în legătură cu ajungerea la un acord.
Mişcarea administraţiei americane poate fi consecinţa unui pesimism crescând privind faptul că suplimentarea forţelor americane ar putea da o lovitură decisivă insurgenţei talibane.
Anterior, oficialii americani se declarau convinşi că asemenea convorbiri nu ar putea produce vreun rezultat până cînd talibanii nu se vor simţi slăbiţi de intensificarea atacurilor forţelor NATO.
Înaintea revizuirii campaniei din Afganistan în decembrie de către cabinetul de război al preşedintelui Barack Obama, generalul David Patraeus pare hotărât să demonstreze progresul în realizarea obiectivelor americane în Afganistan – atât pe plan militar cât şi politic.
Este încă neclar căror lideri talibani li s-a permis să călătorească la Kabul pentru convorbiri cu preşedintele Hamid Karzai, care a încercat luni de zile să-i convingă pe liderii acestora să intre în negocieri.
Sprijinul american pentru convorbiri cu talibanii vine odată cu o frustrare crescândă a Washington-ului în legătură cu rolul pe care îl joacă Pakistanul în adăpostirea multora dintre insurgenţi ca şi în ceea ce priveşte ambiţiile sale de a dicta situaţia politică după încheierea războiului.
Pakistanul a insistat că orice soluţie durabilă în Afganistan trebuie să implice reconcilierea cu talibanii şi a cerut SUA să participe în convorbirile de pace.
Pe de altă parte, pentru a face presiuni asupra liderilor talibani să negocieze încheierea războiului, americanii au intensificat campania aeriană a forţelor speciale lansând din iunie până în septembrie 2100 de bombe sau rachete, cu 50% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.