SUA şi Germania, poziţii opuse privind criza economică
Economisirea nu face rău, acesta este mesajul lansat de cancelarul german Angela Merkel, un mesaj pe care însă preşedintele Americii, Barack Obama, nu îl primeşte cu plăcere.
Articol de Ovidiu Suciu, Berlin, 22 Iunie 2010, 09:29
Cu câteva zile înainte de summitul G20 de la Toronto, cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele american, Barack Obama, au încă poziţii divergente cu privire la strategia ce trebuie adoptată pentru ieşirea din criză.
Cancelarul Germaniei este de părere că a venit timpul consolidării sistemului de finanţe publice şi că nu mai trebuie pus accentul pe programele de relansare economică anti-criză, în schimb, preşedintele american este adeptul programelor de relansare rapidă.
Este cazul să punem punct programelor de sprijinire a economiei şi să trecem la consolidarea bugetelor.
Economisirea nu face rău, acesta este mesajul lansat de cancelarul german Angela Merkel înaintea summitului G20 de la Toronto, un mesaj care este reprezentativ pentru întreaga UE, cel mai mare bloc economic al lumii, un mesaj pe care însă preşedintele Americii, Barack Obama, nu îl primeşte cu plăcere.
El a criticat pachetele masive de austeritate adoptate de numeroase ţări europene şi a avertizat că economisirea excesivă poate fi extrem de dăunătoare fragilei creşteri economice înregistrate după proaspăta ieşire din recesiune.
Doamna Merkel a atras însă atenţia asupra faptului că nu investiţiile vor avea de suferit în urma măsurilor de austeritate.
Guvernul de la Berlin pune la fel de mare preţ pe stimularea creşterii economice şi a pieţei muncii, fiind conştient însă de importanţa majoră a înfrânării procesului de îndatorare şi a reducerii deficitelor bugetare, a spus doamna Merkel.
Germania şi UE vor merge la summitul G20 de la Toronto cu obiectivul de a obţine o majoritate cât mai largă în favoarea planurilor de renunţare la programele de sprijinire a economiilor naţionale, programe implementate în timpul crizei financiare mondiale.
Nu există însă o reţetă unică în acest sens, fiecare stat ar trebui să aplice măsurile care i se potrivesc, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului german, Christoph Steegmans.
În context, ministerul german de finanţe a salutat, cu reţinere, decizia Chinei de flexibilizare a cursului monedei naţionale, yuanul.
Beijingul ar putea contribui la eliminarea dezechilibrelor din pieţele financiare internaţionale, dar rămâne de văzut în ce măsură, cât de rapid şi cât de amplu vor fi implementate măsurile de reformare a politicii monetare anunţate de Banca Centrală a Chinei, se mai spune la Berlin.