SUA şi Franţa, poziţie comună faţă de Iran
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că sprijină deplin poziţia SUA în ce priveşte atât Iranul cât şi războiul din Afganistan.
31 Martie 2010, 08:08
Cei doi lideri, american şi francez au încercat, în mare măsură, să înlăture speculaţiile potrivit cărora relaţia dintre ei este una rece, cu Obama vorbind despre Franţa ca despre cel mai vechi aliat al Americii şi cu Sarkozy lăudând onestitatea cu care preşedintele american abordează toate temele pe care comunitatea internaţională le are în faţă. În cazul programului nuclear al Iranului, preşedintele Obama a arătat în conferinţa de presă comună că poziţiile Washington-ului şi Parisului sunt unite şi inseparabile.
"Împreună cu partenerii noştri din grupul P5 plus 1, am oferit Iranului, cu bună credinţă, propuneri pentru a rezolva această problemă prin diplomaţie. Dar Iranul a respins până acum aceste oferte. Astăzi comunitatea internaţională este mai unită ca niciodată în a determina Iranul să-şi îndeplinească obligaţiile. De aceea urmărim impunerea de sancţiuni puternice prin Consiliul de Securitate. Credem că le putem obţine în câteva săptămâni" a declarat preşedintele Obama.
Preşedintele american a recunoscut că eforturile de a decide sancţiuni mai dure nu sunt susţinute de unele naţiuni, dar a insistat că poziţia pro-sancţiuni este mai puternică acum, comparativ cu anul trecut, după ce SUA a lucrat cu Franţa şi alţi aliaţi pentru a angaja Iranul în negocieri oferindu-i oportunitatea unui plan acceptabil de energie nucleară.
Preşedintele Sarkozy a declarat că sprijină deplin poziţia SUA în ce priveşte atât Iranul cât şi războiul din Afganistan.
"Rareori în istoria celor două ţări comunitatea de viziuni a fost atât de identică între SUA şi Franţa. Franţa nu ar fi putut să obţină preşedinţia G20 anul viitor dacă preşedintele SUA nu ar fi susţinut-o" a declarat preşedintele francez.
În privinţa războiului din Afganistan, Sarkozy a spus că "o înfrângere ar fi un preţ prea mare pentru securitatea americanilor, a francezilor, a europenilor. Luptând în Afganistan luptăm pentru securitatea lumii. Pur şi simplu".
Înaintea summit-ului franco-american, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs a arătat că Obama nu îi va cere lui Sarkozy trimiterea mai multor trupe în Afganistan în cadrul forţelor NATO. Fără să numească un calendar, oficiali francezi au spus, însă, că Franţa este gata să ia în considerare trimiterea de militari şi poliţişti pentru antrenarea forţelor afgane.
Franţa susţine,de asemenea, poziţia administraţiei Obama în condamnarea recentelor planuri ale Israelului de construire de locuinţe evreieşti în Ierusalimul de Est.
Anterior întâlnirii cu preşedintele Obama, Sarkozy s-a întâlnit cu senatori americani cărora le-a spus că speră într-o acţiune americano-franceză care să pună presiune asupra ţărilor care sunt reticente în a lupta împotriva schimbării climatice. El a făcut propuneri concrete în acest sens, între care impunerea de taxe pe importul produselor provenite din ţările care rezistă măsurilor de combatere a schimbării climatice.