SUA se retrag din Acordul climatic de la Paris
Statele Unite au anunţat oficial ONU că se retrag din Acordul climatic de la Paris.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Noiembrie 2019, 08:24
Statele Unite au anunţat oficial ONU că se retrag din Acordul climatic de la Paris.
Potrivit procedurilor, retragerea va avea loc anul viitor, a doua zi după alegerile prezidenţiale americane, când Donald Trump va încerca să obţină al doilea mandat.
Este singura din cele 197 de ţări semnatare care părăseşte tratatul, în urma promisiunii electorale a preşedintelui Trump, care îl consideră dăunător pentru economia americană.
Adversarii săi democraţi i-au criticat decizia, pentru că pune în pericol viaţa planetei, iar specialişti în sustenabilitatea mediului spun că argumentele lui Donald Trump aparţin secolului trecut, când se credea că acţiunile climatice sunt costisitoare şi ar distruge locurile de muncă.
Corespondenţă din Washington, reporter Doina Saiciuc: "Secretarul de stat Mike Pompeo a notificat ieri oficial Naţiunile Unite că Statele Unite au început procesul retragerii din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, încheiat în 2015.
Reamintesc, acordul conţine o clauză prin care se interzice ţărilor semnatare să se retragă în primii trei ani după ratificarea lui, la 4 noiembrie 2016, după care este prevăzută o aşteptare de un an, pentru ca retragerea să intre deplin în vigoare.
Cum cei trei ani de la ratificare s-au împlinit ieri, Administraţia Trump a şi început procesul retragerii din acord, proces care va fi încheiat oficial peste un an de zile, adică la o zi după alegerile prezidenţiale americane de anul viitor.
Donald Trump şi-a anunţat chiar de la începutul preşedinţiei sale intenţia de a retrage Statele Unite cât mai curând posibil din acord, calificându-l drept un total dezastru, pentru că afectează competitivitatea Statelor Unite.
În declaraţia prin care anunţă abandonarea Acordului de la Paris, secretarul de stat Mike Pompeo arăta: "În discuţiile internaţionale privind climatul, Statele Unite vor continua să ofere un model realist şi pragmatic, demonstrând că inovaţia şi pieţele deschise conduc la o mai mare prosperitate, la mai puţine emisii şi la surse energetice mai sigure"."