SUA se opun rezoluţiei privind condamnarea Israelului
SUA au respins în Consiliul de Securitate proiectul de rezoluţie introdus de Liban privind condamnarea Israelului pentru aşezările construite în Ierusalimul de Est şi Cisiordania.
19 Februarie 2011, 07:53
SUA şi-au exercitat pentru prima dată sub administraţia Obama dreptul de veto în Consiliul de Securitate, respingând vineri proiectul de rezoluţie introdus de Liban, care ar fi declarat drept "ilegale" activităţile de construcţie ale Israelului.
Cu toate acestea, ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice, a ţinut să specifice că timp de mai mult de patru decenii activităţile de construcţie ale Israelului în teritoriile ocupate în 1967 au subminat securitatea Israelului şi au erodat speranţele pentru pace şi stabilitate în regiune.
"Continuarea activităţii de construcţii încalcă angajamentele internaţionale ale Israelului, ruinează încrederea între părţi şi ameninţă perspectivele pentru pace" a mai arătat Susan Rice, reafirmând poziţia părţii americane.
"Acesta este un conflict israeliano-palestinian care trebuie rezolvat prin negocieri directe şi nu în cadrul unui forum ca Naţiunile Unite. Din păcate, acest proiect de rezoluţie riscă să înăsprească poziţiile ambelor părţi", a mai explicat Susan Rice.
SUA şi Israelul se opun eforturilor unilaterale şi insistă ca toate problemele în conflict să fie rezolvate prin negocieri directe.
Administraţia Obama a fost critică faţă de activităţile de construcţii ale Israelului dar nu a mers atât de departe încât să le numească ilegale.
"În vreme ce suntem de acord că activităţile de construcţii ale Israelului sunt greşite şi ilegitime, credem că nu ar fi înţelept ca acest Consiliu să încerce să rezolve problemele cheie care îi divid pe israelieni şi palestinieni. De aceea ne opunem acestui proiect de rezoluţie".
Diplomaţii americani au făcut serioase eforturi de a preveni ca textul să fie supus votului în Consiliul de Securitate şi au introdus în ultimele zile o altă variantă care să abordeze problema colonizării.
Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite, Susan Rice a introdus un proiect de "declaraţie prezidenţială", un document cu mai puţină relevanţă decât o rezoluţie care ar fi declarat "puternica opoziţie a Consiliului de Securitate faţă de orice acţiuni unilaterale ale părţilor".