SUA- reforma justiţiei penale vizează 180.000 de deţinuţi federali
Senatul Statelor Unite a adoptat după zece ani de dezbateri publice o profundă reformă considerată a justiţiei penale şi care îi va viza pe cei 180 de mii de deţinuţi federali
20 Decembrie 2018, 02:45
Senatul american a adoptat cu o majoritate covârşitoare de voturi o profundă reformă a sistemului justiţiei penale, după o semnificativă mutare politică a republicanilor care au optat să voteze pentru a face economii prin reducerea sentinţelor la închisoare. Mulţi republicani, inclusiv liderul majorităţii din Senat, Mirchall Conell, s-au alăturat celor 49 de democraţi pentru a adopta legea în legătură cu care chiar suporterii ei republicani din Senat se tem că i-ar face vulnerabili în faţa acuzaţiilor că ar fi prea indulgenţi faţă de cei care comit infracţiuni.
Felicitând Senatul pentru adoptarea legii la doar câteva minute după vot, preşedintele Trump a postat un tweet în care a subliniat că misiunea lui este "să lupte pentru toţi cetăţenii Americii, chiar şi pentru cei care au comis greşeli".
Legea este produsul unor ani în şir de negocieri. Cu decenii în urmă republicanii au îmbrăţişat foarte vocal abordatea 'lege şi ordine' şi 'războiul împotriva drogurilor' drept cruciale pentru câştigarea de voturi. Dar cu rata infracţionalităţii scăzând şi cu statele urmărind o politică mai eficientă financiar prin reducerea numărului de deţinuţi, Congresul s-a declarat în favoarea schimbărilor în sistem cu membrii republicani ai săi pledând pentru o reabilitare a unor delincvenţi mai curând decât pentru deţinerea lor în închisori un timp îndelungat.
Legea se va aplica numai celor 181 de mii de deţinuţi în închisorile federale, beneficiarii ei fiind în cea mai mare parte cei vinovaţi de infracţiuni care implică drogurile.
Noua lege va revizui mai multe legi ale condamnării la închisoare, ca cea a pedepselor pentru infracţiuni cu droguri care ar fi reduse de la sentinţa pe viaţă la 25 de ani de închisoare.
Noua lege reformează de asemenea sistemul federal de închisori pentru a-i ajuta pe deţinuţi să-şi poată reduce sentinţele şi pentru a reduce procentele de recidivare.
Unii au spus că sistemul justiţiei penale a lovit până acum în mod disproporţionat persoane cu venit mic, consumatorii de drogurişi persoanele de culoare.
Senatorul democrat Dick Durbin este unul dintre cei care au sponsorizat legea: "Ea a fost dezbătută timp de zece ani de zile şi nu am visat niciodată că se va încheia în această formă atât de puternică cum a fost încheiată noaptea trecută. Au existat trei amendamente despre care am crezut că vor fi devastatoare pentru lege şi ca ar putea distruge coaliţia din jurul ei. Am înfrânt toate cele trei amendamente. Cred că a fost un vot istoric. Acum schimbăm dezbaterea naţională când vine vorba de teme ca războiul împotriva drogurilor".
Se aşteaptă adoptarea legii în această săptămână şi de către Camera Reprezentanţilor,după care ea va fi trimisă spre semnare preşedintelui.