SUA reduc ponderea armelor nucleare din arsenal
Prin noua strategie nucleară, SUA se angajează să nu mai producă armament nuclear nou şi să nu-l foloseasă pe cel existent împotriva ţărilor non-nucleare.
07 Aprilie 2010, 08:18
După patru luni de amânare, Administraţia Obama a publicat documentul privind politicile sale nucleare, un document complet neclasificat pentru a permite publicului american să facă propria evaluare.
Strategia nucleară a administraţiei Obama se distanţează semnificativ faţă de cea a administraţiei Bush, concepută în 2002, după atacurile teroriste de la 11 septembrie.
Prin noua strategie nucleară, SUA au reformulat politicile nucleare pentru o nouă eră în care statele care sponsorizează terorismul şi organizaţiile teroriste sunt reprezentate ca o ameninţare mai mare decât puterile tradiţionale ca Rusia şi China.
De asemenea, noua strategie nucleară elimină mare parte din ambiguităţile existente în mod deliberat în politicile nucleare ale Americii de la începutul Războiului Rece până acum.
Este pentru prima oară când SUA se angajează în mod explicit să nu folosească arme nucleare împotriva unor state non-nucleare care se conformează Tratatului de Neproliferare Nucleară.
SUA îşi iau acest angajament chiar dacă respectivele state ar ataca SUA cu arme biologice sau chimice sau ar lansa un atac cibernetic devastator la adresa lor.
Totodată, această prevedere semnalează că Iranul şi Coreea de Nord nu ar fi protejate de noua filozofie nucleară a Washington-ului, iar mesajul SUA către aceste state este clar, ele rămân potenţiale ţinte.
În schimb, reducând rolul armelor nucleare în securitatea naţională, administraţia Obama va consolida arsenalul convenţional al Americii, astfel încât apărarea anti-rachetă să devină un mijloc eficient de descurajare a unor potenţiale atacuri.
Noua strategie este controversată de conservatori, care avertizează împotriva slăbirii celui mai puternic element de descurajare a unor potenţiale atacuri.
Tonul precaut al strategiei reflectă dorinţa de a nu-i înfuria pe militari şi pe republicani, într-un moment în care administraţia Obama speră să obţină ratificarea câtorva tratate nucleare, printre care şi cel cu Rusia.
Şeful Asociaţiei de Control al Armamentelor, Daryl Kimball, a spus că America nu are nici un beneficiu din dezvoltarea unor arme nucleare noi şi mai letale.
Potrivit lui Daryl Kimball "aceasta nu ar face decât să confere altor ţări dreptul la cinica scuză să facă acelaşi lucru".
"Diplomaţie nucleară" pentru stoparea armelor atomice
Datorită faptului că nu mai vin ameninţări nucleare din partea Rusiei şi nici chiar din partea Iranului, potrivit lui Daryl Kimball ar fi de bun augur organizarea unei "coaliţii internaţionale pentru a pune capăt răspândirii armelor nucleare".
Publicarea noii strategii, cunoscută drept Revizuirea Politicii Nucleare (Nuclear Posture Review) deschide o perioadă de 9 zile de diplomaţie nucleară intensă pentru reducerea armelor atomice la nivel global.
Perioada de diplomaţie nucleară va începe cu semnarea la Praga, a noului tratat START de către preşedintele Obama şi preşedintele rus Medvedev şi va continua săptămâna viitoare cu un summit internaţional asupra securităţii nucleare, la care Washington-ul va fi gazda a 47 de lideri mondiali.
Barack Obama speră ca tratatul pe care îl va semna cu Medvedev să avanseze către o reducere mai ambiţioasă a arsenalelor nucleare ale SUA şi Rusiei, sugerând totodată că demersurile trebuie să depăşească vechea paradigma a relaţiilor ruso-americane.
O temă în discuţie ar fi cele 200 de arme nucleare tactice ale SUA încă staţionate în Europa de Vest.
Rusia a cerut mutarea lor iar analiştii spun că există în acest sens şi un interes crescând al europenilor.
De cealaltă parte preşedintele american spune că vrea să se consulte cu aliaţii din NATO înainte de a face o asemenea mişcare.
Oficialii americani mai spun că noua strategie îşi propune să caute, împreună cu Rusia, moduri de a reduce lansările accidentale, una dintre posibilităţi fiind revizuirea unui sistem comun de avertizare timpurie, pe care cele două părţi l-au discutat în anul 2000 dar nu l-au implementat niciodată.