SUA, presate să dea explicaţii privind ascultarea telefoanelor
Statele Unite sunt presate de aliaţii săi europeni să dea explicaţii în scandalul milioanelor de telefoane ascultate de spionajul american pe teritoriul Europei.
28 Octombrie 2013, 19:51
Ambasadorul american la Madrid a fost convocat azi de guvernul Spaniei, după ce presa a dezvăluit că Agenţia americană de Securitate, NSA, a monitorizat într-o lună 60 de milioane de convorbiri ale cetăţenilor spanioli.
Informaţii similare au provocat deja reacţia guvernelor de la Paris şi Berlin.
Germania a anunţat că va trimite la Washington oficiali din serviciile de informaţii, după ce s-a aflat că telefonul cancelarului Angela Merkel a fost interceptat mai bine de un deceniu.
Oficialităţi din Washington susţin că practicile NSA l-ar fi surprins şi pe preşedintele Obama.
Oficialităţi americane citate de cotidianul Wall Street Journal, spun că preşedintele Barack Obama a aflat că Agenţia de Securitate Naţională NSA spiona mai mulţi şefi de stat, abia după ce a cerut ca practicile de monitorizare să fie reanalizate în această vară.
De atunci, interceptarea convorbirilor ar fi fost oprită.
Proteste la Washington
Potrivit raportului intern citat de Wall Street Journal, NSA ar fi monitorizat conversaţiile a aproximativ 35 de lideri din lume.
Ieri, Agenţia de Securitate Naţională a dat un comunicat în care a negat afirmaţiile apărute în presa germană potrivit cărora Obama ar fi ştiut încă din 2010 că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, este supravegheată.
În Washington D.C, la sfârşitul săptămânii trecute, peste 2.000 de persoane au participat la un marş de protest împotriva practicilor NSA.
Oamenii au purtat pancarte prin care i-au mulţumit lui Edward Snowden, cel care a dezvăluit programele de monitorizare ale agenţiei.
"Ştim cât de extinsă a fost supravegherea guvernamentală în urma dezvăluirilor făcute de Snowden. Este un moment foarte important să ne facem vocile auzite. Vom deveni din ce în ce mai temători, ne va fi frică să spunem ce credem; în cele din urmă, chiar şi prietenilor cei mai apropiaţi" spun participanţii la protest.
Aşa arată democraţia, acuză protestatarii din Washington.