SUA îşi remodelează strategia militară
Pentagonul urmăreşte construirea unei armate mai bine pregătite pentru "războaiele hibride".
03 Februarie 2010, 09:49
Secretarul General american al Apărării, Robert Gates, a cerut Forţei Aeriene şi Navale să studieze ce sistem comun de armamente, care să fie disponibil la orizontul a 20 de ani de aici încolo, ar putea fi capabil să supravegheze o ţintă inamică, să funcţioneze în ciuda oricăror interferenţe electronice şi apoi să poată lansa lovituri precise.
Rezultatele studiului îl vor ajuta pe Robert Gates să formuleze cererile de finanţare ale Pentagonului pentru noul sistem începând cu bugetul lui 2012. Pentru acest raport experţii spun că Şeful Pentagonului a lucrat timp de trei ani pentru a remodela capacităţile militare care să poată face faţă realităţilor strategice mai curând decât pentru a pregăti armata pentru cele mai rele scenarii.
Noua strategie a Pentagonului urmăreşte construirea unei armate mai capabile în războaiele aşa numite hibride, în conflicte netradiţionale şi care să fie gata, de asemenea, atât pentru reacţii la potenţialele dezastre naturale ale secolului 21 cât şi pentru eventualitatea unui apocaliptic război nuclear .
Raportul Pentagonului va înlocui un stil vechi de aproape un sfert de secol de a lupta războaie convenţionale în locaţii separate, cu o forţă capabilă să apere SUA în faţa multiplelor ameninţări, de la atacuri cibernetice la terorism.
Documentul subliniază ameninţările ridicate de China, examinând strategii de apărare împotriva atacurilor cibernetice şi numind faptul că Beijingul se concentrează asupra loviturii preventive.
Noua strategie a Pentagonului a apărut în aceeaşi zi în care Secretarul Apărării, Robert Gates a prezentat cererea de buget de 708,3 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2011.
După un prim an dramatic de guvernare în care Administraţia Obama a tăiat programe de armamente costisitoare, între care cel al avionului de luptă F22, Pentagonul cere acum în noul buget cu 14,8 miliarde de dolari mai mult ceea ce, spun analiştii militari, reflectă o mai solidă tentativă a lui Robert Gates de a câştiga războaiele în curs mai curând decât de a cheltui pe viitoare armamente .
Pentru a calma vocile critice care spun că accentul pus pe câştigarea războaielor de astăzi ar putea pune sub semnul riscului viitorul securităţii americane, Robert Gates a arătat că 40% din buget ar fi dedicate armelor care pot lupta toate tipurile de războaie şi că numai 10 %, faţă de cele 7 procente anterioare acestui proiect de buget, vor fi dedicate misiunilor actuale, ceea ce ar însemna că jumatate din bugetul propus ar fi încă dedicate ameninţărilor tradiţionale.
Robert Gates a anunţat şi demiterea generalului responsabil pentru cel mai costisitor program de armamente al Pentagonului, avionul de luptă Joint Strike F35 ca şi reţinerea a 614 milioane de dolari de la contractor, Lockheed Martin.
Joint Strike F35 a fost adesea descris drept viitoarea piesă centrală a războaielor americane purtate în aer, dar dezvoltarea sa a implicat deja miliarde de dolari în schimbul unor performanţe nu tocmai satisfăcătoare. Corporaţia Lockheed Martin a arătat, în urma anunţului lui Robert Gates, că lucrează cu oficialii militari pentru a repune în mişcare programul, că se angajează să stabilizeze costul acestuia şi să facă avionul de luptă F35 disponibil la timp.