SUA este îngrijorată de situaţia din Peninsula Coreeană
Washington-ul şi Seulul au cerut Chinei să-şi exercite influenţa asupra Coreei de Nord pentru a se abține de la acte de forţă.
27 Noiembrie 2010, 10:45
În vreme ce portavionul USS George Washington cu 6000 de marinari şi aviatori la bord şi 175 de avioane de luptă se îndrepta către Marea Galbenă pentru exerciţii militare comune cu forţele sud coreene, secretarul de stat, Hillary Clinton, avea o convorbire telefonică cu ministrul chinez de externe, Yang Jiechi, în legătură cu escaladarea tensiunilor din peninsula coreeană după atacul de marţi al Phenianului împotriva unei insule sud coreene.
Washington-ul şi Seulul au cerut Chinei să-şi exercite influenţa asupra Coreei de Nord pentru a se reţine de la acte de forţă dar Beijingul este rezervat în acest sens şi previne asupra unor activităţi militare în zona sa economică exclusivă.
Analistul John Parker de la Institutul SUA Pentru Pace spune că evoluţiile trebuie luate foarte în serios, mai ales după ultimele declaraţii ale Phenianului care ameninţă că peninsula s-ar afla în pragul războiului.
"Este primul atac direct asupra teritoriului sud coreean de la războiul coreean care s-a încheiat în 1953 . Astfel încât ne aflăm acum în situaţia ca sud coreenii să-şi suplimenteze forţele în insulele din apropierea teritoriului nord coreean …vom vedea cât de aproape de teritoriul nord coreean vor avea loc exerciţiile comune americano - sud coreene. Trebuie să trimitem un mesaj Coreei de Nord, dar acum intervine factorul reacţiei armatei chineze în legătură cu exerciţiile care vor avea loc în apropierea apelor de coastă ale Chinei, care complică situaţia. Este o problemă dificilă, pe mai multe nivele", a declarat John Parker.
Washington-ul încearcă să facă presiuni asupra Chinei de a convinge Coreea de Nord să se abțină de la folosirea forţei.
Exasperată de lipsa de ajutor a Chinei în Peninsula Coreeană, Administraţia Obama a trimis acum portavionul USS George Washington exact în aceleaşi ape în care, nu mai departe de luna iulie, decidea să nu facă exerciţii militare din cauza protestelor vehemente ale Chinei.
Unii experţi spun că această mişcare este menită să reamintească Chinei că instabilitatea din Peninsula Coreeană poate veni din toate direcţiile, inclusiv dinspre Washington.
Trimiţând portavionul George Washington, preşedintele Obama reface un capitol din timpul preşedinţiei George W.Bush care, încercând să obţină parteneriatul Chinei în ce priveşte poziţia internaţională împotriva programului nuclear nord coreean, a testelor cu rachetă şi a atacurilor lansate asupra Coreei de Sud, a ameninţat, într-o conversaţie cu preşedintele de atunci al Chinei, Jiang Zemin, că va acţiona militar împotriva Phenianului.
Numai atunci, în februarie 2003, China a început să facă presiuni asupra Coreei de Nord.
George Bush vorbeşte despre episod în volumul său "Decision Points" , dar şi oficiali ai fostei Administraţii Clinton spun că istoria recentă demonstrează că numai atunci când sunt îngrijoraţi de perspectiva unei intervenţii militare, chinezii încearcă să convingă Phenianul să se abțină de la demonstraţii de forţă.
Acum, însă, problema este că Beijingul pare mai reticent în a interveni şi începînd cu acest an, China a strâns relaţiile cu Coreea de Nord, invitându-l în vizită de două ori pe preşedintele Kim Il şi susţinînd planul de transfer al puterii către fiul acestuia Kim Jong Eun.
Beijingul justifică susţinerea pentru Coreea de Nord spunând oficialilor americani că, în cazul în care guvernul de la Phenian ar cădea, sute de mii de refugiaţi ar traversa în China.
Analiştii americani cred, însă, că motivele susţinerii sunt mai adânci, întrucît Partidul Comunist Chinez vede supravieţuirea regimului comunist nord coreean ca pe o cheie pentru menţinerea propriului regim de la Beijing.