SUA, dezbinate de legea sistemului de asigurări de sănătate
Republicanii americani vorbesc de "represalii" la alegerile legislative din noiembrie pentru că democraţii ar fi îndrăznit să aprobe o lege în ciuda unui profund scepticism al populaţiei.
24 Martie 2010, 08:58
Miniştrii justiţiei din 13 state americane, majoritatea republicani, au intentat mai multe procese împotriva noii legi a sistemului de asigurări de sănătate, la numai câteva minute după ce aceasta a fost semnată de preşedintele american Barack Obama.
Printre principalele acuze ale republicanilor aduse legii este aceea de neconstituţionalitate.
Iniţiatorul demersului republicanilor, oficialul statului Florida Bill McCollum, a fost urmat de colegii din Carolina de Sud, Nebraska, Texas, Michigan,Utah, Pennsylvania, Alabama, Dakota de Sud, Louisiana, Idaho,Washington si Colorado.
Legea semnată de preşedintele american Barack Obama reprezintă cea mai amplă mutare de politică internă a SUA din anii 1960 de ani încoace.
Legea sistemului de asigurări de sănătate este o lege istorică prin care se garantează asigurarea medicală pentru 32 de milioane de americani care nu si-o puteau permite.
La semnarea legii, Barack Obama a vorbit despre principiul central al reformei, subliniind că fiecare american trebuie să se poată bucura de o anumită siguranţă când este vorba despre sănătate.
Aceasta nu înseamnă că după un an de eforturi ale preşedintelui şi partidului său şi după un secol de tentative eşuate ale unor preşedinţi, precum Theodore Roosvelt, republicanii şi noua mişcare încurajată acum de ei, Tea Party, au renunţat la luptă.
În Washington, republicanii au promis că democraţii vor fi "pedepsiţi" în alegerile legislative din noiembrie pentru a fi aprobat o lege în ciuda unui profund scepticism al populaţiei.
Între timp, noua mişcare Tea Party spune că "guvernul a declarat razboi modului nostru de viaţă" şi promite că va lupta împotriva realegerii fiecărui membru al congresului care a votat pentru lege, având în vedere că nici un republican nu a votat pentru lege.
Deşii a reuşit o victorie uriaşă, cu cel mai semnificativ act legislativ în mai bine de o jumătate de secol, preşedintele american a pornit la rândul lui lupta.
Barack Obama va face adevărate turnee, începând din Iowa, pentru a explica americanilor beneficiile noii legi pentru viaţa lor dar şi pentru a-i ajuta pe democraţi, în special pe cei din districtele cu tendinţe conservatoare.
Primele schimbări aduse de lege vor intra în vigoare la sfârşitul lui septembrie.
Printre principalele schimbări enunţate de preşedintele american se regăsesc "scutiri fiscale pentru 4 milioane de oameni care au întreprinderi mici".
Potrivit lui Barack Obama scutirilie vin în sprijinul achiziţionării de către angajator de asigurări medicale pentru angajaţii lor.
De asemenea Barack Obama a subliniat că "odată cu aplicarea noii legi din sistemul de sănătate american companiile de asigurare medicală nu vor mai putea refuza acoperirea medicală atunci cand oamenii se imbolnavesc".
Legea sistemului de asigurări de sănătate american va costa administraţia Obama 938 de miliarde de dolari, dar va reduce într-un deceniu deficitele bugetare ale SUA cu 143 de miliarde de dolari.