SUA cer reluarea dialogului israeliano-palestinian
Secretarul de stat american Hillary Clinton afirmă că un acord israeliano-palestinian este încă posibil în ciuda planurilor contraproductive ale Israelului.
11 Noiembrie 2010, 11:14
Arătând că SUA lucrează "în fiecare zi şi în fiecare oră" pentru a relansa convorbirile de pace israeliano-palestiniene, secretarul de stat Hillary Clinton a criticat miercuri, într-o conferinţă de presă la încheierea întîlnirii cu ministrul egiptean de externe Aboul Gheit, anunţul de luni al Israelului privind noi construcţii evreieşti în Ierusalimul de Est.
Hillary Clinton spune că planurile israeliene sunt contraproductive dar crede că un acord este încă posibil.
"Cred cu putere că negocierile sunt singurele mijloace prin care părţile ar putea ajunge la un acord care să conducă la crearea unui stat palestinian şi la existenţa în securitate a Israelului alături de vecinii săi", a declarat secretarul de stat american anunţând acordarea unui pachet adiţional de 150 de milioane de dolari Autorităţii Palestiniene pentru pregătirile în vederea statalităţii sub un potenţial viitor acord de pace.
Atrăgând atenţia că SUA nu vor sprijini paşi unilaterali de nici o parte, Hillary Clinton a cerut israelienilor şi palestinienilor să reia convorbirile directe în care să discute problemele statutului final.
"Fiecare parte are un set foarte puternic de opinii în legătură cu avansarea negocierilor. Nu poate fi nici un progres pînă cînd părţile nu vor sta la masa negocierilor pentru a explora care sunt ariile de acord şi cum să îşi apropie poziţiile în ariile de dezacord”, a spus Hillary Clinton.
Prezenţă militară pe termen lung în Valea Iordanului
În New York, primul ministru Netanyahu, care se va întîlni joi cu secretarul de stat Clinton a încercat să minimalizeze tensiunile dintre administraţia Obama şi guvernul israelian în legătură cu construcţiile evreieşti, declarând că va discuta cu doamna Clinton despre căi de a ajunge la un acord de pace.
Benjamin Netanyahu se va concentra asupra formulării ample a nevoilor de securitate ale Israelului în orice viitor acord de pace.
Israelul doreşte o prezenţă militară pe termen lung în Valea Iordanului, de-a lungul graniţei de est a unui viitor stat palestinian.
Se aşteaptă ca primul ministru israelian să arate că ţara sa va avea nevoie de un nou ajutor din partea SUA pentru a finanţa alte nevoi de securitate care ar veni odată cu un viitor acord de pace.
Benjamin Netanyahu speră, potrivit unor diplomaţi, să finalizeze un pachet de beneficii care l-ar putea ajuta să convingă guvernul de coaliţie al Israelului asupra unui nou moratoriu parţial în ce priveşte construcţiile de aşezări evreieşti.
Abruptul schimb de retorici dintre preşedintele Obama şi primul ministru israelian Netanyahu a reflectat saptămâna aceasta, din nou, diferenţa de poziţii dintre administraţia americană şi Israel în legătură cu problema construcţiilor evreieşti, temă din care iniţial, preşedintele american a făcut piesa centrală a diplomaţiei sale în Orientul Mijlociu.
Schimburile retorice de marţi au avut şi o clară simbolistică, pentru că preşedintele Obama critica planurile anunţate de Israel privind construcţia a peste 1000 de noi aşezări în Ierusalimul de Est din capitala unei ţări cu cea mai numeroasă populaţie musulmană, Jakarta, în timp ce primul ministru Netanyahu se întâlnea în New York cu oameni de afaceri, într-un context mult mai prietenos pentru el după alegerile de la 2 noiembrie.
O mulţime din prietenii lui din Washington sunt republicani, astfel încât acum, când aceştia au câştigat masiv locuri în congres devenind majoritari în Camera Reprezentanţilor, Benjamin Netanyahu ar putea avea un cuvânt mai greu în capitala federală.
Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Oren a asigurat, totuşi, că administraţia israeliană nu doreşte o confruntare cu administraţia Obama dar a refuzat să spună dacă în întâlnirea de miercuri cu secretarul de stat Hillary Clinton, primul ministru israelian Netanyahu va veni cu propuneri de depăşire a impasului.