SUA caută un posibil nou plan pentru Orientul Mijlociu
Washingtonul ar putea pregăti un nou proiect de deblocare a negocierilor între israelieni şi palestinieni prin negocieri directe între cele două părţi.
20 Aprilie 2010, 07:59
În vreme ce în Israel primul ministru Benjamin Netanyahu spune că nu va accepta cererile de a pune capăt construcţiilor de locuinţe în Ierusalimul de Est şi că pacea nu poate fi impusă, la Washington cresc speculaţiile privind un nou plan de pace prin care preşedintele Obama ar putea să deblocheze negocierile.
Deşi nimeni nu crede că SUA ar putea impune o soluţie Israelului şi palestinienilor, unii observatorii se întreabă dacă un efort de a concentra părţile aupra "marilor teme" ar putea relaxa controversele actuale în legătura cu subiecte emoţionale cum este cel al colonizării israelienilor.
Un nou şi ambiţios plan care să ceară negocieri directe între părţi pare atractiv pentru că, până acum, eforturile administraţiei americane au eşuat.
O întrebare fără răspuns până în acest moment este dacă guvernul de dreapta al Israelului şi palestinienii, divizaţi între Hamas şi Fatah, împărtăşesc aceeaşi dorinţă ca şi preşedintele Obama de a pune capăt conflictului.
Analistul Rashid Khalidi de la Universitatea Columbia spune că "SUA ar trebui să încerce să aducă un consens palestinian la masa negocierilor".
Un plan Obama ar fi foarte probabil modelat pe marginea viziunii expuse de fostul preşedinte Bill Clinton înainte de a părăsi Casa Albă în 2000, care prevede autoritate palestiniană completă asupra Fâşiei Gaza şi majoritara asupra CisIordaniei, pentru un Ierusalim nedivizat şi garanţii de securitate pentru ambele părţi.
Mulţi analişti sunt de părere că dezvaluirea unui nou plan american ar fi o mişcare riscantă, date fiind controversele actuale.
Ideea unui plan Obama este riscant pentru că, dacă ambele părţi îl resping sau contribuie la eşecul lui, prin amânări, dispute şi neîncredere, preşedintele american îşi poate irosi cea mai bună încercare diplomatică de a soluţiona conflictul din Orientul Mijlociu.
În acest moment situaţia este extrem de complicată, spune Bret Stephens de la Wall Street Journal.
Potrivit acestuia, "întrebarea este ce au de gând să facă părţile după o stabilire a graniţelor. Va fi rezolvată problema refugiatilor, va fi cu adevărat un sfârşit al pretenţiilor".
Sunt, totuşi, mulţi experţi care cred că un nou plan american ar avea şanse să funcţioneze.
Administraţia Obama încearcă să grăbească aplicarea noului plan datorită transfrmării disputelor din ultima perioadă într-o ameninţare la adresa securităţi Americii, mai ales că SUA are zeci de mii de militari desfăşuraţi în Orientul Mijlociu.