Studiu privind perspectivele femeilor din zonele rurale de pe râul Nistru
Problemele care le afectează cel mai mult pe femeile din satele Republicii Moldova sunt calitatea proastă a serviciilor medicale, sărăcia, lipsa oportunităților de angajare.
Articol de Radiojurnal, 17 Aprilie 2019, 21:48
Calitatea proastă a serviciilor medicale, lipsa oportunităţilor de angajare şi condiţiile de trai nesatisfăcătoare se numără printre problemele care le afectează cel mai mult pe femeile din satele Republicii Moldova, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Politici Publice şi dat astăzi publicităţii. Alina Rusu de la Radio Chişinău are mai multe informaţii.
Reporter: Studiul privind perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale râului Nistru arată că problemele care le afectează cel mai mult pe femeile din satele Republicii Moldova sunt calitatea proastă a serviciilor medicale, sărăcia, lipsa oportunităților de angajare în câmpul muncii și condițiile de trai nefavorabile.
Astfel, potrivit cercetării, mai mult de jumătate dintre femeile de la sate afirmă că în localitatea lor nu există un centru al medicilor de familie, iar ponderea celor care dețin poliță de asigurare medicală este de doar 40 de procente. Studiul mai constată că 21,7% din respondente manifestă dorința de a plecat la muncă peste hotare. Impactul conflictului transnistrean nesoluționat asupra vieții femeilor este resimțit de 44 de procente dintre respondente, cel mai mult fiind afectate femeile din zona de securitate.
Studiul a fost realizat în baza unui eșantion reprezentativ de 1036 de femei de pe ambele maluri ale Nistrului, adițional fiind realizate încă 206 chestionare cu locuitorii din zona de securitate.