Studenţii italieni cer demisia ministrului educaţiei
Studenţii din Italia protestează faţă de adoptarea legii reformei învăţământului, care prevede reduceri ale finanţării universităţilor şi încetarea contractelor pe durată determinată.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 30 Noiembrie 2010, 14:29
Deputaţii din Parlamentul Italiei urmează să adopte reforma învăţământului pe fondul protestelor organizate de studenţi în mai multe oraşe şi în capitală.
Legea prevede reducerea mandatelor rectorilor, lupta împotriva nepotismului, reduceri ale finanţării universităţilor şi încetarea contractelor pe durată determinată, de care beneficiază câteva mii de cercetători.
La protestul de marţi, studenţii cer demisia ministrului educaţiei şi denunţă reforma universitară susţinută de guvern.
Protestele studenţilor împotriva reformei financiare care afectează subvenţiile de stat pentru instituţiile de învăţământ se desfăşoară de la primele ore ale dimineţii, la Roma, Napoli, Torino, Bologna, Florenţa, Milano, Palermo şi Bari.
La Napoli, ei au aruncat saci plini cu gunoaie în faţa primăriei. Tinerii cer dreptul democratic la studiu şi o universitate publică pentru toţi, copii de muncitori sau de intelectuali, exact în ziua în care proiectul de lege privind reforma învăţământului urmează să fie adoptat de Camera Deputaţilor.
Textul ar putea ajunge la senat la 9 decembrie. Protestele studenţilor care au luat o formă violentă în repetate rânduri au loc de aproximativ două săptămâni în marile centre universitare din peninsulă.
Studenţii dorm în sălile de curs
În ultimele două zile, studenţii din Italia au ocupat facultăţile şi au dormit în sălile de curs.
La sfârşitul săptămânii trecute, tinerii au escaladat monumentele istorice din unele oraşe, cum ar fi Colosseumul de la Roma, turnul din Pisa şi abaţia sfântului din Padova.
Protestul studenţilor şi cercetătorilor este susţinut şi de studenţii italieni care beneficiază de programele Erasmus în străinătate, dar şi de cercetătorii de la CERN, din Elveţia.
Uniunea Studenţilor a anunţat că dacă nu vor reuşi să oprească aprobarea bugetului cu reforma financiară pentru învăţământ, studenţii vor bloca întreaga ţară, începând de la universităţi.
Ei sunt nemulţumiţi că după luni de proteste ministrul învăţământului nu le-a adresat nici un cuvânt.
La rândul său Maria Stella Gelmini, ministrul învăţământului, a afirmat că studenţii sunt manipulaţi de forţele politice de stânga şi că, dacă se opun reformelor guvernului, favorizează nepotismul din universităţi.
Reforma învăţământului este inclusă în legea bugetului pe 2011 şi prevede reduceri substanţiale de subvenţii de stat pentru instituţiile de învăţământ şi încetarea contractelor pe durată determinată, de care beneficiază câteva mii de cercetători din peninsulă.