Studenţii francezi protestează faţă de reforma pensiilor
Studenţii francezi s-au alăturat uniunilor sindicale în protestele faţă de reforma sistemului de pensii din Franţa, care prevede ridicarea vârstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani.
Articol de Bogdan Mihai, 14 Octombrie 2010, 21:06
Studenţii francezi au intensificat joi blocadele din licee şi universităţi, în cea de-a treia zi consecutivă a grevei naţionale faţă de reforma pensiilor.
Deşi studenţii nu vor ajunge la vârsta de pensionare decât peste zeci de ani, guvernul monitorizează mitingurile organizate de aceştia, după ce în trecut acţiunile de protest organizate de tineri au degenerat în violenţe şi au oprit mai multe reforme guvernamentale.
Un grup format din mai multe organizaţii sindicale au anunţat că vor organiza o altă rundă de proteste generale marţi, după ce noi mitinguri au fost deja programate pentru sâmbătă.
Sindicaliştii doresc ca prin aceste acţiuni colective să-l determine pe preşedintele Nicolas Sarkozy să nu crească vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani.
Studenţii şi organizaţiile sindicale văd prin acest demers un atac la protecţia socială a cetăţenilor.
Televiziunile franceze au prezentat imagini cu grupuri de studenţi răsturnând coşurile de gunoi în sud-estul Franţei sau ridicând baricare în mijlocul unui bulevard din Paris, fiind urmăriţi îndeaproape de poliţişti.
Potrivit biroului de presă regional al guvernului, forţele de ordine din Val-del-Marne, o regiune din sudul Parisului, au reţinut 15 studenţi pentru ultraj şi vandalizarea unei proprietăţi.
În Touluse, poliţia a estimat că 7000 de oameni s-au alăturat unui marş de protest împotriva reformei legii pensiilor, deşi sindicatele au declarat că la evenimentul a avut de trei ori mai mulţi participanţi.
Greva continuă în rafinării şi transport
Angajaţii celor şase rafinării Total de pe teritoriul Franţei îşi continuă protestul, liderii sindicali menţionând într-o declaraţie că "niciun strop de ulei" nu a fost produs începând de marţi dimineaţă. Blocajul din rafinării a generat temeri privind o posibilă criză de combustibili pe piaţă.
În total, 10 din cele 12 rafinării ale Franţei sunt în grevă.
Reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Transportatorilor Rutieri au declarat că membrii săi au început să raporteze dificultăţi legate de lipsa combustibilului.
În timp ce la Paris lucrătorii din transport şi-au reluat lucrul, angajaţii autorităţii SNCF şi-au continuat protestul pentru a treia zi consecutiv, întrerupând circulaţia trenurilor.
Potrivit reprezentanţilor SNCF, aproximativ 20% din angajaţii companiei au fost joi în grevă.
Guvernul şi-a reafirmat inflexibilitatea cu privire la reforma pensiilor, care prevede mărirea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani şi a vârstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani.
Conservatorii, care sunt la guvernare, susţin că aceasta este singura măsură care ar putea opri colapsul sistemului de pensii, într-o ţară cu un deficit bgetar uriaş şi o creştere economică lentă.
Cu toate acestea, chiar şi după reforma pensiilor, vârsta de pensionare în Franţa ar rămâne una dintre cele mai scăzute din cadrul ţărilor dezvoltate.