Strategia pentru Afganistan, discutată la Summitul NATO
Lideri din aproximativ 60 de state discută, duminică şi luni, la Chicago, despre principalele provocări ale Alianţei.
20 Mai 2012, 13:51
Viitoarea strategie aliată pentru Afganistan - în contextul retragerii în 2014 a trupelor occidentale din această ţară - şi lansarea oficială a primei faze a scutului antirachetă în Europa sunt principalele puncte aflate pe agenda Summit-ului NATO, care începe duminică la Chicago.
Pe lângă cele 28 de delegaţii ale statelor membre, participă zeci de reprezentanţi ai ţărilor care au sprijinit Coaliţia Internaţională din Afganistan.
România va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu, de miniştrii apărării şi de externe, Corneliu Dobriţoiu şi Andrei Marga, precum şi de şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă.
Reuniunea se va desfăşura duminică şi lunie în condiţii stricte de securitate şi au fost făcute deja primele arestări în rândul militanţilor anti-NATO.
Lideri din aproximativ 60 de state vor discuta, duminică şi luni, la Chicago, despre principalele provocări ale Alianţei.
Subiectul central este tranziţia din Afganistan şi contribuţiile pe care statele membre sunt dispuse să le facă pentru a asigura stabilitatea ţării după retragerea trupelor internaţionale, spune ambasadorul SUA la NATO, Ivo Daalder.
"În privinţa Afganistanului ne vom asigura că tranziţia va continua şi că până la sfârşitul lui 2014 afganii vor avea controlul Afganistanului. Ne vom asigura că NATO are înzestrarea necesară pentru a face faţă provocărilor secolului XXI şi vom demonstra prin parteneriatele noastre că NATO este punctul central al unei reţele globale de instituţii de securitate, care să facă faţă provocărilor secolului", a spus Ivo Daalder.
Pe agenda Summit-ului NATO este şi scutul antirachetă din Europa, fiind aşteptat ca în cadrul întâlnirii să fie declarată capacitatea interimară de apărare antirachetă a NATO; cu alte cuvinte, prima fază de funcţionalitate a scutului.
Discuţiile se vor axa şi pe modul în care statele îşi pot asigura securitatea în conextul bugetelor reduse pentru apărare.