„State cruciale” în alegerile americane
68,5 milioane de americani au votat deja fie în persoană, fie prin poștă, iar numărul celor care vor vota înaintea zilei alegerilor ar putea ajunge la 85 de milioane.
28 Octombrie 2020, 13:10
Cu mai puțin de o săptămână înaintea zilei alegerilor, nominalizatul democraților, Joe Biden, menține, potrivit sondajelor, un avans în procentele de susținere în fața lui Donald Trump la nivel național și în statele competitive cheie.
Există totuși un mare "dacă", pe care democrații l-au învățat acum patru ani. Singurul lucru care contează este câștigarea celor 270 de voturi necesare din cele 538 ale colegiului electoral care fac dintr-un candidat un președinte.
68,5 milioane de americani au votat deja fie în persoană, fie prin poștă, iar numărul celor care vor vota înaintea zilei alegerilor ar putea ajunge la 85 de milioane, o majoritate a voturilor exprimate pentru prima dată în istorie înainte de ziua alegerilor.
Fostul vicepreședinte Biden pare pe cale de a câștiga votul popular, ca și Hillary Clinton în urmă cu patru ani, dar probabil cu un procent mai mare decât cel de 2,1, cât a avut doamna Clinton. Joe Biden este, de asemenea, mai bine poziționat decât a fost Hillary Clinton în statele indecise. Experții electorali spun că Biden ar putea câștiga în noaptea alegerilor sau la scurt timp după ea, dacă procentele de susținere se mențin. Rămân însă câteva căi către victorie și pentru Donald Trump.
Cea mai simplă cale pentru Joe Biden de a câștiga alegerile ar fi victoria sa în trei state pe care Trump le-a câștigat cu mai puțin de un procent înaintea lui Clinton în 2016: Michigan, Pennsylvania și Wisconsin. Dacă Joe Biden va câștiga cele trei state și le va menține de partea sa pe cele pe care Hillary Clinton le-a câștigat în 2016, el va fi viitorul președinte al Statelor Unite. Donald Trump trebuie să câștige cel puțin unul dintre cele trei state, dacă nu vor fi surprize majore, pentru a putea avea o șansă de a fi ales.
Mare parte a campaniei electorale ale celor doi s-a concentrat asupra Pennsylvania, care are dintre cele trei state așa-numite "Rust Belt" cele mai multe voturi electorale, 20. Dar, rezultatele finale din Pennsylvania, Wisconsin şi Michigan ar putea fi neclare noaptea alegerilor, întrucât se așteaptă ca aceste state să fie cele mai lente în numărarea marelui volum de voturi prin poștă. Motivul: Pennsylvania și Wisconsin nu permit începerea procesării voturilor prin poștă decât în ziua alegerilor, iar Michigan începe numărătoarea lor cu doar zece ore înainte zilei alegerilor, prin comparație cu alte state care pot începe procesarea voturilor prin poștă cu zile sau chiar săptămâni în avans.
Şi, mai mult, se așteaptă ca rezultatul inițial al voturilor, care va fi probabil dominat de alegătorii care vor vota chiar la 3 noiembrie, să încline în favoarea lui Donald Trump, înainte ca voturile prin poștă, care se așteaptă să îl favorizeze pe Biden și pe care Trump le bănuiește de fraudă, să ajungă să fie complet numărate, ceea ce înseamnă că rezultatele alegerilor în Pennsylvania, Wisconsin și Michigan ar putea rămâne mai mult timp sub semnul întrebării. Pentru că în cele trei state cruciale ale "Rust Belt" numărătoarea voturilor ar putea dura mai mult, trei state competitive din sud ar putea semnala mai multe chiar în noaptea alegerilor.
În Arizona, Florida și Carolina de Nord, procesarea voturilor prin poștă începe cu săptămâni înaintea zilei alegerilor, drept care ar putea avea cele mai multe voturi numărate fie noaptea alegerilor, fie chiar a doua zi. Ar putea fi clar dacă Biden va câștiga alegerile chiar în noaptea alegerilor, dacă ar obține cele 29 de voturi electorale ale statului Florida și pe cele ale statelor Arizona și Carolina de Nord. Deloc surprinzător, Florida a fost scena unor intense mitinguri electorale. Fostul președinte Obama a fost în Miami sâmbătă și ieri în Orlando pentru a face campanie pentru fostul său vicepreședinte, Joe Biden. Joe Biden a transmis ieri în Georgia, unde, potrivit sondajelor, președintele Trump are un avantaj de un procent, un mesaj de unire a americanilor, mai divizați acum ca niciodată în istoria recentă.
Joe Biden: Candidez ca să unesc această națiune, să vindec această noțiune, să ne eliberăm de forțele întunericului, de forțele divizării. Şi dacă facem acest lucru, vom redeveni o singură națiune, în numele Domnului, indivizibilă, o națiune unită, o națiune consolidată, o națiune vindecată. De aceea candidez.
Pe de cealaltă parte, președintele Trump a făcut încă o dată clar faptul că este președintele celeilalte Americi, al Americii divizate.
Donald Trump: Vom avea un mare val roșu de americani care vor ieși la vot. Este un mare val roșu care are loc.
Reamintesc, roșul este culoarea republicanilor. Rareori, dacă a făcut-o vreodată, președintele Trump s-a declarat președintele tuturor americanilor.