Specialişti australieni în Grecia pentru expertizarea incendiului din Mati
O echipă de specialişti australieni cu mare experienţă în gestionarea catastrofelor naturale va sosi astăzi în Grecia pentru a colabora cu serviciile de resort elene
Articol de Michaela Lamprinidou, 06 August 2018, 03:40
Modificările climatice constituie cel mai mare pericol cu care se confruntă omenirea în ultimele decenii, ameninţând mediul natural, economia mondială, modul de viaţă, securitatea şi siguranţa tuturor.
Temperaturile ridicate şi vânturile puternice alimentează apariţia unor incendii masive de vegetaţie în Europa, distrugând mii de hectare de vegetaţie, animale, locuinţe, oameni. Grecia se confirmă în fiecare vară cu astfel de situaţii, care adeseori iese de sub control provocând adevărate tragedii umane, aşa cum a fost cea din martie de la Attica, din acest an, când 90 de persoane au murit în incendiul devastator ieşit de sub control.
O echipă de australieni, Disaster Assistance Response Team, cu o mare experienţă în gestionarea castastrofelor naturale, este aşteptată pe 6 august în Grecia pentru a colabora cu servicile de resort elene în expertizarea incendiului devastator de la Mati. Echipa vine la Atena în semn de solidaritate a Guvernului Australiei cu Grecia şi anunţul a fost făcut de însuşi premierul Austrialiei, omologului grec.
Membrii echipei sunt experţi în chestiuni de salvare, restaurarea infrastructurilor distruse de fenomenele extreme sau epurarea apelor. Transferul de experineţă în sistemul de management a incendiilor şi bunele practici ale experţilor australieni cu siguranţă că vor fi preţioase în cazul Greciei, care se confruntă cu astfel de fenomene la fel des ca Australia.
Solidaritatea, sprijinul şi facilitarea coordonării acţiunilor statelor membre în materie de protecţie civilă în vederea mangementului integrat şi îmbunătăţirii eficacităţii sistemelor de prevenire, pregătire şi răspuns la dezastre naturale sau provocate de om sunt promovate şi de Uniunea Europeană.
În cazul în care capacităţile naţionale de reacţie la incendiile forestiere sunt depăşite, ţările europene dau deseori dovadă de solidaritate, oferind asistenţă sub formă de avioane-cisternă, de elicoptere, personal pentru combaterea incendiului, aşa cum a făcut recent şi în cazul Greciei. În acest context, zilele acestea s-a semnat la Atena un memorandum de cooperare între Agenţia Spaţială Elenă şi instituţia omoloagă franceză, ce are în vedere acţiuni comune în plan bilateral sau european pentru prevenirea, avertizarea şi gestionarea incendiilor şi a altor catrastrofe naturale sau situaţii de urgenţă. Rezultatele acestei cooperări vor fi puse la dispoziţia ţărilor din Uniunea Europeană pentru elaborarea unui sistem comun de mangement a acestor situaţii de risc, în condiţiile în care în fiecare an şi în Europa au loc incendii forestiere devastatoare.