Spania: Săptămâna de lucru va fi redusă la 37,5 ore
Guvernul a aprobat forma finală a proiectului, chiar dacă nicio organizaţie patronală nu a fost de acord.
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Februarie 2025, 23:48
În Spania, săptămâna de lucru va fi redusă de la 40 la 37,5 ore. După mai bine de un an de negocieri politice şi sociale, guvernul a aprobat forma finală a proiectului, chiar dacă nicio organizaţie patronală nu a fost de acord.
Ce implică această lege ne spune din Spania corespondentul RRA, Alin Petrică: Prin acest pas, Spania devine cea de-a doua ţară europeană cu cele mai puţine ore lucrate conform legii. În acest moment, doar Franţa are 35 de ore săptămânale. Belgia ar fi pe locul trei, cu 38. Majoritatea celorlalte, printre care şi România, au câte 40. Patru ţări: Germania, Olanda, Danemarca şi Irlanda au 48. Ideea reducerii timpului de lucru a fost iniţiată acum mai bine de un an de către formaţiunea guvernamentală de extremă stânga Sumar. Liderul acesteia, vicepremierul Yolanda Diaz a negociat atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele. În plus a fost o luptă intensă şi din punct de vedere politic, multe dintre prevederile iniţiale fiind respinse de partidul premierului Sánchez. În toată această perioadă, paronatele s-au opus tuturor formelor propuse. Ei insistă că pierderile pentru economie vor fi de zeci de miliarde de euro anual.
Principalul argument împotrivă este că multe firme mici vor fi obligate să angajeze oameni în plus pentru a acoperi orele care dispar. În plus, faptul că prin această lege veniturile salariaţilor nu scad implică, de fapt, o creştere obligatorie a salariilor. Economiştii spun că acest lucru va crea inflaţie. Legea se aplică pentru peste 12 milioane de angajaţi spanioli care au contractele negociate individual, fără a fi trecute prin negocieri colective. Domeniile cele mai afectate sunt turismul, transporturi şi agricultura. Deja, reprezentanţii acestora spun că lipsa de personal este acută şi că găsirea altora care să acopere orele tăiate va fi imposibilă.
În proiect mai sunt şi alte măsuri noi. Implemarea unei condici digitale de prezenţă pe care angajatul trebuie să o semneze la venire, la plecare şi atunci când intră în pauză, este una dintre cele mai importante. Această condică va fi accesată în timp real de inspecţia muncii şi va fi folosită pentru eliminarea muncii la negru. Foarte important este că nerespectarea orelor legale şi contractuale va duce la amenzi de până la 10.000 euro, pe care le vor plăti angajaţii, nu angajatorul, cum era până acum.
De asemenea, un articol prevede că este ilegal să i se ceară unui angajat să răspundă la mesaje legate de lucru în afara programului.