Spania: Combustibilul, cu 25 la sută mai scump de la începutul noii crize
Guvernul Spaniei ia măsuri pentru a gestiona criza provocată de invazia rusă în Ucraina.
Articol de Alin Petrică, 29 Martie 2022, 19:00
Reducerea prețului combustibilului pentru toți cetățenii, acordarea directă de bani atât pentru populație cât își pentru firme și limitarea posibilităților patronilor de a concedia angajații - sunt o parte dintre măsurile adoptate azi de Guvernul Spaniei pentru gestiona criza provocată de Invazia rusă în Ucraina. Relatează din Spania, Alin Petrică.
Scăderea prețului motorinei și benzinei este măsura cu impactul cel mai mare.
E o măsură de care beneficiază toți, însă este în mod special cei din clasa mijlocie, spune vicepremierul Spaniei, doamna Nadia Calvino. 15 cenți pentru fiecare litru vor fi subvenționați de guvern. Prin acordul cu benzinarii, aceștia vor reduce și ei un minim de 5 cenți. Lucrul acesta deja se întâmplă în cazul marilor companii care oferă de câteva zile reduceri de până la 15 cenți pe litru pe baza cardurilor de fidelitate.
Sincron Nadia Calvino, vicepremier: Punem în aplicare o adevărată plasă de siguranță care cuprinde creșterea venitului minim garantat, protecția chiriașilor, acordarea ușoară de ajutoare financiare pentru curent electric și încălzire.
Venitul minim garantat, care este acum 520 de euro va crește cu 78 de euro. Iar numărul familiilor care vor primi ajutor financiar pentru plata facturilor de curent și încălzire crește de la 1 milion 300 de mii la 1 milion 900 de mii.
Mediul economic primește și el ajutoare directe. Sectoarele transporturilor, pescuitului și zootehniei au alocate aproape 1 miliard de euro. Banii vor fi distribuiți după mărime, în funcție de numărul de camioane sau de animale, în cazul fermelor.
Alte 10 miliarde vor putea fi accesate prin împrumuturi garantate de stat și în condiții avantajoase pentru firme.
O decizie mult așteptată de sindicate este interzicerea concedierilor din motive provocate de noua criză. Firmele au la îndemână doar instrumentul numit ERTE, adică șomajul tehnic prin care statul plătește venitul angajatului iar angajatorul se obligă să îl mențină pe angajat după revenirea activității.
Măsurile vor intra în vigoare de Luni, 4 martie și se aplică cel puțin până pe 30 iunie.
Acest Plan Național are parte și de critici. Mediul de afaceri ar fi vrut ca măsurile să implice scăderi de impozite, lucru care nu s-a mai întâmplat, deși a fost o variantă de lucru.
Sunt și voci care vor scăderea directă a prețului curentului electric. Guvernul le răspunde însă că acest lucru se poate face doar în baza la ce s-a stabilit Bruxelles săptămâna trecută. Și că în acest moment este în lucru strategia de limitare a prețului gazului care să ducă la scăderea prețului curentului electric.
De asemenea, unele partide ar fi vrut ca reducerea prețului combustibilului să fie doar pentru categoriile sociale care au nevoie. „Este absurd să punem pe angajații benzinăriilor să ceară declarația de avere a clienților” este răspunsul guvernului.