Spania: 420 de sentinţe de evacuare pe zi
Curtea Europeană de justiţie a decis că legislaţia spaniolă este abuzivă în privinţa evacuărilor, pentru că nu permite oprirea executării silite în paralel cu un proces.
26 Martie 2013, 10:08
Românii sunt cei mai numeroşi dintre străinii din Spania, numărul lor fiind de aproape 900 mii, ceea ce reprezintă circa 16% din totalul cetăţenilor străini stabiliţi în regat - arată rezultatele unei cercetări realizate anul trecut de Institutul spaniol de Statistică.
Situaţia lor este dependentă şi de starea economică a ţării, iar, din acest punct de vedere, lucrurile nu stau foarte bine, în timp ce şomajul din Spania a ajuns la o rată record de 26%.
Autorităţile de la Madrid fac eforturi ca ţara să-şi recâştige echilibrul financiar. Şi, totuşi, măsurile de austeritate continuă să aglomereze sălile de judecată, angajaţii disponibilizaţi abuziv intentează procese patronilor, iar persoanele rămase fără case contestă în instanţă deciziile de executare silită.
Evacuările proprietarilor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci, sau ale chiriaşilor care nu mai au bani de chirie au crescut anul trecut cu aproape 17%, faţă de anul anterior - potrivit unui acord publicat de autorităţile juridice.
În ultimii 5 ani au fost făcute mii de evacuări
Începând cu 2008, anul prăbuşirii pieţei imobiliare spaniole, au fost pronunţate peste 415 mii de ordine de expulzare din locuinţe sau spaţii comerciale, din care mai mult de jumătate au fost deja puse în practică.
Peste 100 mii de evacuări au fost decise numai în cursul anului trecut, în primă instanţă, ceea ce înseamnă că zilnic au fost emise peste 420 de sentinţe de evacuare.
Până la modificarea legislaţiei, organizaţiile unite în platforma afectaţilor de ipoteci au reuşit să împiedice sau să amâne câteva sute de evacuări şi, în paralel, au strâns peste un milion patru sute mii de semnături pentru un proiect de lege, născut din, ceea ce aici se numeşte "iniţiativă populară".
Proiectul este dezbătut acum în Congresul Deputaţilor şi, deşi Partidul Popular, majoritar, a anunţat deja că nu va aproba o serie de prevederi ale proiectului, acesta se bucură acum şi de sprijinul unei sentinţe europene.
Curtea Europeană de justiţie a decis că legislaţia spaniolă este abuzivă în privinţa evacuărilor, deoarece nu permite oprirea executării silite în paralel cu un proces privind clauzele contractelor impotecare.
Paradoxul, astăzi, în Spania, este că, în timp ce mii de oameni rămân fără case, locuinţele trec în proprietatea băncilor, dar goale şi fără posibiltiatea de a fi vândute.
Spania va avea creştere economică, cred autorităţile
Deşi previziunile organismelor internaţionale nu sunt deloc optimiste pe termen scurt, Guvernul de la Madrid a început să-şi modifice mesajele privind creşterea economică, după ce a recapitalizat şi a restructurat băncile, Executivul crede că percepţia în exterior este din ce în ce mai bună şi că vom observa, într-un viitor nu prea îndepărtat, o creştere a economiei.
"Investitorii îşi dau seama că Spania nu mai acumulează datorii externe şi, astfel, se îmbunătăţeşte şi imaginea ţării. Spania îşi plăteşte datoriile către creditorii internaţionali, ceea ce este fundamental pentru încredere", a declarat ministrul de resort, Luis de Guindos, într-un interviu acordat Agenţiei Europa Press. .
"Nu uitaţi că, în economie, recuperearea, ca şi criza, poate să aibă loc într-o manieră cât se poate de neaştepată.
"Situaţia economică, din ce în ce mai rea, se reflectă şi în numărul declaraţiilor de faliment ale firmelor spaniole; tribunalele comerciale au avut de-a face cu peste 10.200 de astfel de procese, cele mai multe în regiunile Catalonia, Valencia, Madrid şi Andaluzia, creşterea, faţă de anul 2011, este de aproape 30%", a mai adăugat Luis de Guindos.