Şomajul face ravagii printre românii din Spania
Deşi românii continuă să fie cei mai mulţi imigranţi cu contracte de muncă din Spania, majoritatea este lovită de efectele recesiunii.
28 Septembrie 2012, 16:58
Din cei peste 900 de mii de români, 287 de mii plăteau contribuţii la asigurările sociale în luna august, iar 90 de mii apăreau în statisticile privind şomerii.
Condiţiile de viaţă din Spania devin din ce în ce mai grele pentru străini: serviciile de sănătate pentru străini sunt condiţionate de plată asigurărilor, obţinerea certificatului comunitar (rezidenţa), depinde din luna august o dovadă că veniturile solicitantului sunt suficienţe, iar un loc de muncă a devenit un lux.
Pentru unii dintre ei situaţia a devenit insuportabilă.
Este şi cazul lui Sorin Bedreaga, de 38 de ani, stabilit în Guadalajara.
A intrat în greva foamei în urmă cu 12 zile, disperat că procesul cu firma la care a lucrat durează prea mult.
A lucrat la o firmă de pază şi securitate şi a reclamat firma de mai multe ori, deoarece aceasta nu a respectat condiţiile din contract.
Între altele, i-a modificat tura şi a fost trimis în vacanţa fără să solicite şi fără programare.
Sorin se consideră nedreptăţit şi doreşte să îşi recupereze locul de muncă.
Are doi copii, soţia nu lucrează şi nu mai face faţă cheltuielilor de zi cu zi.
Audio: Reportajul realizat de Annamaria Damian despre situaţia românilor din Spania.
L-am găsit în faţă ministerului de interne, în centrul Madridului, unde din când în când vine salvarea să îi acorde asistentă medicală necesară.
A înregistrat sesizarea la minister, care ar trebui, în opinia lui Sorin, să verifice neregulile de la firma care l-a dat afară, Mega Dos Seguridad.
“Nu pot să stau până se termină procesul, am o familie de întreţinut. Greva foamei este ultima soluţie... Am plecat de acasă spunând copiilor că merg să caut de munca”, spune românul cu lacrimi în ochi, obosit şi slăbit.
De la sindicatul Comisiones Obreras, unde Sorin cotizează ca membru, reprezentantul Javier Doz, spune că situaţia generală este insuportabilă, că salariaţii nu mai au, din cauza reformei contractelor de muncă, nicio protecţie şi sunt nevoiţi să accepte condiţii precare de muncă şi contracte temporare.
“Putem spune că suferim toţi, români, spanioli, latino-americani sau marocani. E adevărat că procentul de şomeri este mai mare în rândul comunităţilor de imigranţi.
"Românii care muncesc şi trăiesc aici sunt şi ei afectaţi, însă avem o rată a şomajului insuportabilă, de 6 milioane de persoane până la sfârşitul anului, 25% din populaţie.
"Mai mult de jumătate din tineri sunt şomeri. Străinii care sunt şi departe de ţara lor şi au pierdut şi locul de muncă se află într-o situaţie mai rea din punct de vedere psihologic şi social”, a declarat Javier Doz.
Românii se simt nedreptăţiţi
Românii se simt nedreptăţiţi de modalitatea în care îşi pierd locul de muncă.
Asistentă medicală specializată în dializa, Olivia Pintilei s-a stabilit în Spania de mai mulţi ani şi după ce a obţinut certificatele şi diplomele necesare, a reuşit să aibă un loc de muncă stabil.
Până acum câteva luni, când i s-a modificat contractul, care a devenit temporar.
A acceptat şi asta, precum şi un salariu mai mic.
Săptămâna trecută, Olivia Pintilei a aflat, de pe o zi pe altă, că este una din victimele restructurării la clinică unde muncea până de curând.
“Înţeleg că e o situaţie economică dificilă, însă puteau să-mă anunţe în alt fel şi să recunoască problemele.
"Colegele mele s-au purtat foarte bine cu mine, dar mie îmi va fi aproape imposibil să îmi găsesc ceva de muncă, mai ales că sunt străină”, ne spune Olivia, resemnată.
Recesiunea spaniolă face ravagii, iar românii fără loc de muncă trebuie să rămână aici dacă vor să sa beneficieze de ajutorul de somaj, conform noilor reglementări privind acordarea indemnizaţiei pentru străini.
În cazul părăsirii Spaniei pe o perioadă mai mare 15 zile, beneficiarul riscă să piardă acest drept.