Slovenia "nu va fi lăsată singură în faţa valului de refugiaţi"
Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a discutat ieri cu autorităţile de la Ljubljana şi a dat asigurări că Slovenia va primi ajutor tehnic şi financiar.
23 Octombrie 2015, 05:54
În condiţiile presiunii constante a valului de imigranţi asupra Balcanilor, şi mai ales a abordărilor diferite pe care ţările din regiune le-au avut până acum, duminică este convocat la Bruxelles un mini-summit european.
Contextul este unul dramatic pentru Slovenia, ţara cea mai afectată, care a înregistrat un nou record: peste 12.000 de refugiaţi au intrat pe teritoriul său în ultimele 24 de ore.
Slovenia a depăşit în ultimele 24 de ore recordul înregistrat de Ungaria la jumătatea lunii septembrie, când zece mii de imigranţi intraseră pe teritoriul ungar într-o singură zi.
Acum, numărul celor care au intrat în ultima zi în Slovenia este de 12.600 de persoane şi alte mii sunt aşteptate.
Din acest motiv, Guvernul de la Ljubljana a cerut celorlalte ţări ale Uniunii Europene să trimită forţe de poliţie, pentru a ajuta forţele slovene la preluarea şi dirijarea fluxului de imigranţi care intră dinspre Croaţia şi se îndreaptă apoi spre Austria şi spre ţările bogate din nordul şi vestul Europei.
Ruta migraţiei s-a schimbat de sâmbătă, de când Ungaria, principala ţară de tranzit, şi-a închis graniţa spre Croaţia, iar acum refugiaţii care vin dinspre Grecia şi Macedonia se îndreaptă spre Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţară care s-a declarat depăşită de situaţie, a dat mai multă putere armatei pentru a ajuta poliţia de frontieră şi a cerut ajutorul UE.
Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a discutat ieri după-amiază, la Ljubljana, cu premierul sloven, cu ministrul de interne şi cel de externe şi a dat asigurări că Slovenia nu va fi lăsată singură în faţa valului de refugiaţi şi că va fi ajutată tehnic şi financiar.
"Comisia Europeană oferă deja Sloveniei 56 de milioane de euro pentru a putea răspunde provocărilor de securitate şi în materie de migraţie în perioada 2014-2020, dar suntem gata să ne oferim ajutorul dacă Slovenia va cere fonduri de urgenţă suplimentare", a declarat Dimitris Avramopoulos.
Ministrul sloven de interne, Vesna Györkös Žnidar, a declarat că în fruntea listei cu necesarul de ajutor din partea Comisiei Europene, se află ajutorul financiar.
Evaluările făcute de Guvernul sloven arată că cheltuielile cu refugiaţii se ridică la 770 de mii de euro pe zi şi că în următoarele şase luni ar avea nevoie de 140 de miloane de euro.
Comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat la Ljubljana că nu numai Slovenia va beneficia de ajutorul Comisiei Europene, ci şi celelalte ţări din Balcani.
"Tot ce am spus nu se referă doar la Slovenia, ci şi la restul ţărilor din Balcani, aflate pe ruta imigraţiei sau în apropierea ei şi care sunt supuse unei presiuni migraţioniste fără precedent. Şi Comisia Europeană va face tot ce poate pentru a oferi şi coordona soluţii concrete la problemele de pe teren", a dat asigurări responsabilul euroepan.
El a spus că reuniunea la nivel înalt a ţărilor din sud-estul Europei, convocată duminică de preşedintele Comisiei Europene, este un răspuns la cererea Sloveniei de coordonare la nivel euroepan şi un pas înainte pentru o abordare comună a crizei refugiaţilor, mai ales cum, când se apropie iarna şi mii de refugiaţi continuă să sosească în Europa.
Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a anunţat că se aşteaptă ca 9000 de refugiaţi să fi intrat joi, în Serbia, 5000 erau dimineaţă în tranzit în Croaţia, iar Suedia anticipează că numărul imigranţilor care vor veni pe teritoriul său până la sfârşitul anului va fi de 190.000.