Situaţie tensionată între Marea Britanie şi Spania
Cele două ţări se ameninţă reciproc, cu recurgerea la acţiuni în justiţia internaţională în problema Gibraltarului.
Articol de Arina Petrovici, 13 August 2013, 07:58
Între timp, nave de razboi britanice au pornit spre Mediterană pentru manevre prevăzute "de mult timp" potrivit Londrei, iar o fregată va pleca marţi spre apele Gibraltarului, unde va face o escală în cursul acestei săptămâni.
Aceste manevre militare au fost interpretate de Spania ca o tentativă de intimidare din partea Londrei în diferendul cu Madridul privind Gibraltarul, un teritoriu de şapte km pătraţi cu 30 de mii de locuitori cedat Marii Britanii în 1713 în baza Tratatului de la Utrecht.
Noi tensiuni au fost generate de autorităţile din Gibraltar care au ridicat un recif artificial din blocuri de beton în încercarea de a pune capăt incursiunilor pescarilor spanioli în apele pe care le consideră teritoriale.
De atunci, cozi lungi de aşteptare s-au format la frontiera cu Spania, iar Gibraltarul susţine că Madridul şi-a intensificat controalele vamale ca o formă de represalii.
Totodată, Spania a anunţat că intenţionează să introducă la graniţă o taxă rutieră de 50 de euro.
Aceste decizii au deranjat Londra, premierul David Cameron avertizându-l pe omologul său Mariano Rajoy asupra unui risc real de deteriorare a relaţiilor bilaterale.
Marea Britanie a calificat înăsprirea controalelor vameşilor spanioli la graniţa teritoriilor britanice contestate drept o măsură motivată politic şi total disproporţionată şi a avertizat că examinează demersurile legale oportune în acest caz.
Autorităţile spaniole susţin că sunt obligate de apartenenţa la spaţiul Schengen să facă verificări amănunţite la frontieră.
Gibraltarul, ca şi Regatul Unit, nu fac parte din Schengen