Situaţie demografică îngrijorătoare în Republica Moldova
Experţii în domeniu denunţă politica demografică dezastruoasă şi arată că efectele acesteia se văd deja asupra economiei şi, în special, asupra sistemului de pensii.
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 04 Martie 2016, 14:00
Situaţia demografică din Republica Moldova provoacă îngrijorare.
Numărul locuitorilor este în continuă scădere în ultimii ani, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.
Un raport al acestuia arată că, anul trecut, s-a păstrat şi chiar s-a accentuat sporul natural negativ, adică un număr mai mare al deceselor decât al naşterilor.
O altă cauză a scăderii populaţiei o reprezintă migraţia.
Experţii în domeniu denunţă politica demografică dezastruoasă şi arată că efectele acesteia se văd deja asupra economiei şi, în special, asupra sistemului de pensii.
În anul 2015 s-au născut peste 38.000 de copii, în timp ce aproape 40.000 de persoane au decedat, înregistrându-se o scădere naturală de peste 1.300 de persoane.
Această valoare este de 1,5 ori mai mare decât în 2014, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.
Declinul demografic, ce a început în 1999 va continua, pentru ca numărul persoanelor vârstnice este în creştere, iar cel al populaţiei de vârstă reproductivă este în scădere, explică şefa Centrului de cercetări demografice al Academiei de Ştiinţe, Olga Gagauz: "Această tendinţă nu poate fi stopată din cauză că structura populaţiei care s-a format în perioada anterioară va infuenţa dinamica populaţiei pentru mai multe decenii. Consecinţele se vor resimţi în sistemul de asigurări sociale, care trebuie reformat pentru a face faţă unui număr tot mai mare de beneficiari, în raport cu cel al contribuabililor", a adăugat Olga Gagauz.
Ea a menţionat că ar fi necesară majorarea vârstei de persionare, completată cu o politică de crearea a locurilor de muncă pentru persoanele vârstnice.
Expertul a ameninţat că un impact major asupra scăderii constate a numărului populaţiei Republicii Moldova îl are şi migraţia.