Situaţia umanitară din Siria "se agravează"
Mai multe ţări au cerut Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să adopte o rezoluţie în privinţa Siriei. Documentul dezbătut prevede ca preşedintele Bashar al-Assad să renunţe le putere.
Articol de Beatrice Brăileanu, 01 Februarie 2012, 08:36
În Siria, situaţia umanitară se agravează odată cu apropierea votului din Consiliul de Securitate ONU, iar armata preia din nou controlul în contextul în care regimul preşedintelui Bashar al-Assad pare că nu şi-a mai pierdut din susţinere.
Mai multe ţări, printre care Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, au cerut, marţi, Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite să adopte o rezoluţie în privinţa Siriei.
Documentul dezbătut marţi porneşte de la planul de pace al Ligii Arabe şi prevede ca preşedintele Bashar al-Assad să renunţe le putere.
Rusia s-a opus însă acestei rezoluţii, iar deocamdată nu există consens în cadrul Consiliului, potrivit corespondentului RRA la Washington.
În luna octombrie, o astfel de rezoluţie a fost calificată de Moscova drept calea spre un război civil.
Un bilanţ al Naţiunilor Unite arată că din martie anul trecut şi până acum cel puţin cinci mii de oameni au murit în reprimarea violentă a manifestaţiilor antiguvernamentale din Siria.
France Presse, BBC şi Reuters citează organizaţiile de rezistenţă locale şi Observatorul sirian pentru drepturile omului, conform cărora 100 de persoane au fost ucise doar în confruntările de luni, între care cel puţin 40 de civili, iar marţi alţi 20 de oameni au fost ucişi.
Armata a făcut arestări, iar străzile, care erau zilele trecute sub controlul protestatarilor, prezintă distrugeri importante.
Liderii opoziţiei siriene solicită ajutorul ţărilor occidentale
Unul dintre liderii opoziţiei siriene, Abdallah Tamimi, a declarat pentru postul public de radio israelian că nu este optimist pentru că ayatollahii iranieni vor plăti preţul pentru menţinerea în continuare a lui Bashar al-Assad la putere, transmite corespondentul nostru în Orientul Mijlociu, Dragoş Ciocîrlan.
Abdallah Tamimi a transmis o scrisoare premierului israelian Benjamin Netanyahu în care afirmă că ţările occidentale ar trebui să acţioneze acum pentru a salva poporul sirian.
Iranul se implică tot mai mult de teamă că alawiţii pierd puterea.
Rebelii din Siria negociază în prezent pentru eliberarea soldaţilor şi ofiţerilor care au dezertat din armata siriană şi care au fost capturaţi de forţele de securitate ale regimului Assad.
Rebelii negociază direct cu Teheranul, pentru că Armata Liberă Siriană nu recunoaşte regimul lui Assad, şi sunt pregătiţi să elibereze un grup de militari şi ingineri iranieni, pe care i-au capturat în ultimele săptămâni.
Săptămâna trecută a fost difuzat un videoclip care prezintă imagini cu cinci soldaţi iranieni care au fost trimişi în Siria pentru a ajuta forţele de securitate ale regimului Assad împotriva demonstranţilor.
În prima declaraţie cu privire la Siria, liderul suprem spiritual al Iranului, Khamenei, a avertizat SUA şi alte ţări "să nu îndrăznească să se amestece în problemele interne ale Siriei".