Situaţia ostaticilor din Algeria rămâne incertă
UPDATE: Compania japoneză JGC care operează pe platforma petrolieră din Algeria vizată de islamişti susţine că un român şi doi filipinezi s-ar afla în siguranţă.
18 Ianuarie 2013, 10:33
Un român şi doi filipinezi angajaţi ai companiei nipone JGC care operează pe platforma petrolieră din Algeria vizată de islamişti s-ar afla în siguranţă, a anunţat vineri compania japoneză, scrie AFP şi Kyodo.
În total, JGC are 78 de angajaţi în Algeria, dintre care 17 japonezi.
În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi 61 de angajaţi străini, doar despre cei trei (românul şi cei doi filipinezi) a fost confirmat faptul că s-ar afla în siguranţă, în timp ce situaţia celorlaţi 58 rămâne încă necunoscută.
Compania niponă a precizat că a reuşit să intre în contact cu doar trei dintre cei 17 salariaţi japonezi din Algeria.
"În privinţa celorlalţi 14, există informaţii contradictorii şi nu putem să le confirmăm situaţia", a precizat un purtător de cuvânt al JGC.
JGC este o compania ce se ocupă cu construcţia de complexe petroliere şi de gaze din întreaga lume.
30 de ostatici "ar fi murit în timpul asaltului trupelor algeriene"
Autorităţile algeriene nu au făcut niciun anunţ oficial privind soarta ostaticilor de la compexul petrolier din Algeria, printre s-ar afla cel puţin un cetăţean român.
Între timp, la Bucureşti, ministerul de externe a constituit o celulă de criză şi monitorizează atent situaţia.
Ţările cu cetăţeni care lucrau în Algeria se tem că mulţi dintre cei luaţi ostatici de islamişti au fost ucişi în timpul asaltului trupelor algeriene, o acţiune aspru criticată de comunitatea internaţioală pentru că ar fi înrăutăţit situaţia.
Potrivit unor surse din securitatea alegeriană, ar fi vorba de 30 de ostatici morţi în operaţiune, dar algerienii nu au anunţat până acum oficial câţi oameni au fost salvaţi şi câţi ucişi.
Joi, autorităţi algeriene au declarat că o operaţiune militară de amploare pentru eliberarea ostaticilor s-a încheiat, însă, citând mai mulţi oficiali, postul de radio algerian a informat că forţe speciale continuă să înconjoare o parte a instalaţiei, unde luptători care au legături cu al-Qaeda continuă să ţină în captivitate mai multe persoane.
Algerienii nu au anunţat până acum oficial câţi oameni au fost salvaţi şi câţi ucişi.
Televiziunea de stat a anunţat că patru ostatici străini au fost ucişi în timpul operaţiunii, transmite BBC.
Islamiştii au anunţat că răpirea este un gest de răzbunare pentru intervenţia Franţei în Mali şi pentru că Algeria a permis avioanelor franceze să-i survoleze teritoriul.
Militanţii afirmă că au, încă, 41 de ostatici. Agenţia de presă de stat APS a precizat că în timpul raidului de joi 600 de algerieni şi patru ostatici străini - doi scoţieni, un francez şi un kenyan - au fost eliberaţi.