Sistemul de învăţământ din Turcia, cea mai recentă ţintă a epurărilor
În Turcia, peste 50.000 de persoane ar fi fost arestate, concediate sau suspendate din funcţii, în cadrul campaniei declanşate după tentativa eşuată de lovitură de stat.
Articol de Cătălin Gomboş, 20 Iulie 2016, 13:17
În Turcia, peste 50.000 de persoane ar fi fost arestate, concediate sau suspendate din funcţii, în cadrul campaniei declanşate de autorităţi după tentativa eşuată de lovitură de stat de la sfârşitul săptămânii trecute.
Au fost vizaţi, printre alţii, militari, angajaţi ai sistemului judecătoresc, funcţionari publici şi profesori universitari.
Sistemul de învăţământ este cea mai recentă ţintă a acestei campanii care este descrisă tot mai insistent drept o epurare. Angajaţilor din mediul universitar le-a fost interzis, astăzi, să călătorească în străinătate, după ce, ieri, au fost demişi peste 1.500 de decani de la toate universităţile turce.
Tot ieri au fost suspendaţi peste 15.000 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei, iar mai bine de 20.000 de profesori din învăţământul privat au rămas fără licenţe.
BBC comentează că amploarea epurării este atât de mare încât tot mai puţini analişti mai cred că listele nu erau pregătite din timp. 8.000 de poliţişti şi peste 3.000 de angajaţi ai sistemului judecătoresc au fost concediaţi, aproape 9.000 de persoane, între care 7.500 de militari, se află în detenţie, 24 de posturi de radio şi televiziune au rămas fără licenţă.
Toţi cei arestaţi sau concediaţi sunt acuzaţi fie de participare la complot, fie de apartenenţă la o grupare loială clericului Fethullah Gülen, despre care Ankara afirmă că ar fi orchestrat puciul eşuat.
Autorităţile monitorizează şi Internetul după ce, pe durata puciului nu au funcţionat reţelele de socializare, astăzi a fost blocat accesul la WikiLeaks care a publicat aproape 300.000 de e-mailuri ale unor membri ai partidului de guvernământ, AKP.