Siria şi Israelul ar putea relua convorbirile
Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Siriei "la Damasc, la Ierusalim sau într-o ţară terţă".
05 Martie 2010, 09:57
Numirea unui nou ambasador american la Damasc face parte din strategia administraţiei americane, atât în ceea ce priveşte programul nuclear iranian, cât şi pentru relansarea procesului de pace din Orientul Mijlociu.
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, este dispus să se întâlnească imediat cu preşedintele Siriei şi fără condiţii prealabile, la Damasc ori la Ierusalim sau o într-o ţară terţă.
Siria a confirmat un plan progresiv de pace cu Israelul, iar ministrul de externe turc, Ahmet Davutoglu, a anunţat disponibilitatea ţării sale de a începe medierea, dacă ambele părţi sunt de acord.
Americanii presează să scoată Siria din axa răului, acesta este şi motivul pentru care a fost trimis recent, după o lungă absenţă, un ambasador american la Damasc. Deocamdată, preşedintele sirian Assad se află prins între ciocan şi nicovală, Iranul promiţându-i orice ajutor, încercând să acrediteze ideea că Israelul intenţionează să atace.
Însă izolarea îndelungată a Damascului, care a început din 2005, îşi spune cuvântul în toate planurile vieţii, Siria a rămas cu mult în urmă faţă de celalte ţări arabe mai moderate.
Administraţia Obama urmareşte să rezolve problema Siriei înainte de a retrage trupele din Irak şi Damascul poate împiedica infiltrarea aproape liberă a elementelor extremiste muslmane în Irak.
Pe de altă parte, se estimează că dacă Teheranul va simţi că sancţiunile severe ce vor fi aplicate vor zdruncina economia iraniană şi ca regimul ayatollahilor se clatină, va cere organziaţiilor teleghidate, Hezbollah din Liban şi Hamas din Gaza, să înceapă să lanseze rachete asupra teritoriului israelian.
Şi aici Siria deţine un rol important. Interesul Washington-ului este de a scoate Siria cu orice preţ din axa răului, interes care nu corespunde întotdeauna pe deplin cu interesele şi tendinţele Ierusalimului.
În acest context al politicii americane în zonă, trebuie văzute semnalele de la Ierusalmim şi Damasc. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, este dispus să se întâlnească oriunde şi oricând cu preşedintele sirian, iar ministrul sirian de externe, Walid Mualem, declara, cu ocazia Consiliului miniştrilor de externe al Ligii Arabe, că Siria a considerat încă de anul trecut că administraţia Obama va oferi oportunitatea procesului de pace în regiune, însă comunitatea internaţională ar trebui să facă presiuni asupra Israelului.
Consilierul politic al preşedintelui sirian, doamna Boussaina Shaabane, explică faptul că rezervele în legătură cu decizia luată ieri de Liga Arabă, de a permite palestinienilor să înceapă convorbiri indirecte cu Israelul, nu sunt îndreptate împotriva Autorităţii Palestinene sau a preşedintelui Autorităţii, Mahmoud Abbas.
Consiliera preşedintelui sirian a declarat că, în timp ce Siria a început convorbiri indirecte cu Israelul, Damascul nu a cerut permisiunea lumii arabe. Există temerea la Damasc că, din nou pleacă trenul şi sirienii rămân pe peron în aceeaşi izolare.