Siria, în centrul discuţiilor de la summit-ul G8
SUA, Franţa şi Marea Britanie susţin că sunt pregătite să îi aprovizioneze cu arme pe rebelii care luptă împotriva forţelor preşedintelui sirian, Bashar Al Assad.
18 Iunie 2013, 07:27
Liderii celor mai importante puteri economice ale lumii sunt reuniţi în Irlanda de Nord pentru un summit de două zile.
Agenda discuţiilor este concentrată pe stimularea creşterii economice mondiale şi, potrivit unui comunicat apărut cu puţin înaintea intrării noastre în emisie, liderii G 8 afirmă că perspectivele economiei mondiale dovedesc în continuare slăbiciune.
Cu toate acestea, arată Reuters, riscurile continuării prăbuşirii s-au diminuat parţial pe fondul măsurilor luate de SUA, de eforturile din zona euro, dar şi din Japonia.
Comunicatul avertizează că politicile fiscale trebuie să permită o anumită flexibilitate pe termen scurt, dar trebuie să răspundă în plan global unor condiţii economice variate.
Gazda reuniunii din Irlanda de Nord, premierul David Cameron a reuşit să îşi promoveze şi propriul proiect, un acord intenaţional asupra taxării, care să stabilească reguli pentru a împiedica firmele multinaţionale să evite impozitarea în ţările unde îşi obţin profitul, cel mai dificil dosar rămâne însă Siria.
"Doriţi să le oferiţi arme?"
Siria e subiectul aflat pe buzele tuturor invitaţilor la reuniunea G 8.
SUA, Franţa şi Marea Britanie susţin că sunt pregătite să îi aprovizioneze cu arme pe rebelii care luptă împotriva forţelor preşedintelui sirian, Bashar Al Assad, dar nu e clar dacă lucrurile stau chiar aşa.
La deschiderea reuniunii, premierul britanic, David Cameron, părea mai puţin sigur în privinţa înarmării rebelilor.
"Nu am luat încă nicio decizie pentru a trimite arme opoziţiei siriene, dar ceea ce trebuie este să organizăm această conferinţă de pace şi această tranziţie, aşa încât poporul din Siria să poată avea un guvern care să îl reprezinte, în locul unui guvern care îl măcelăreşte", a declarat David Cameron.
Preşedintele american Barack Obama a fost încă şi mai evaziv, bazându-se mai degrabă de retorică în loc să îşi exprime clar intenţiile.
"În colţuri îndepărtate ale lumii, departe de aceste maluri, oamenii îşi trăiesc vieţile în mijlocul conflictelor, al conflictelor etnice, celor religioase sau tribale, dar ei ştiu că viaţa poate fi mai bună şi se străduiesc să descopere o cale pentru a scăpa din încleştarea istoriei", a spus Barack Obama.
Dintre cei trei mari protagonişti, doar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, care susţine regimul sirian cu vorba, dar şi cu fapta, a exprimat clar atitudinea. El se opune acţiunii rebelilor.
"Nu cred că poate nega cineva că mâinile ambelor părţi sunt murdare de sânge, dar întotdeauna există o întrebare, cine e vinovatul?
"Nu cred că poate cineva să nege că este imposibil să îi susţii pe cei care îşi omoară inamicii şi apoi le mănâncă organele şi ochii în faţa camerelor de luat vederi. Doriţi să îi sprijiniţi pe aceşti oameni? Doriţi să le oferiţi arme?", a spus Vladimir Putin.
Ca acest scurt summit să poată găsi o ieşire pentru a scăpa din încleştarea istoriei, pare a se dovedi o sarcină insurmontabilă şi poate că din exact acest motiv, liderii G 8 vor alege să îşi concentreze declaraţiile publice pe domenii în care pot cădea de acord.
Promovarea schimburilor globale, semnarea acordurilor pentru regularizarea politicilor legate de impozitarea companiilor multinaţionale şi asigurarea unei mai mari transparenţe în afacerile dintre ţările în curs de dezvoltare şi companiile naţionale, mai ales asupra impactului corupţiei şi mitei.