Serviciul de securitate rus îşi va plăti informatorii
Serviciul Federal de Securitate îşi va plăti oficial informatorii pentru "colaborare la identificarea, prevenirea, dezvăluirea şi anchetarea actelor teroriste" se specifică într-un document al serviciului federal.
Articol de Răzvan Stancu, 21 Iunie 2010, 13:27
Serviciul Federal de Securitate(FSB) continuă să introducă noi măsuri privind lupta împotriva terorismului, cea mai recentă fiind plata oficială a informatorilor pentru "colaborare la identificarea, prevenirea, dezvăluirea şi anchetarea actelor teroriste", precum şi pentru ajutorul în prinderea teroriştilor, un ordin în acest sens fiind semnat de şeful FSB, Aleksandr Bortnikov, informează Agerpres.
Pentru a beneficia de recompense din partea FSB (fostul KGB), persoana care pune la dispoziţia serviciilor federale informaţii specifice, trebuie să îndeplinească mai multe criterii.
Informatorul trebuie să furnizeze informaţii despre terorişti, date paşaport sau alte documente, adresa de domiciliu sau locul de reşedinţă, care să ducă direct la prinderea lor; să furnizeze din timp informaţii despre iminenţa unui act terorist, astfel încât serviciile speciale să-l poată împiedica; să furnizeze informaţii sigure despre metodele şi mijloacele de a comite acţiuni teroriste, precum şi alte detalii, care să ajute direct la descoperirea şi la anchetarea lor; să furnizeze alte informaţii care să ajute la identificarea, prevenirea, descoperirea şi investigarea actului terorist.
Potrivit ordinului semnat de şeful FSB, care se află şi pe site-ul serviciului federal de securitate, remunerarea se va face "asigurându-se resursele bugetare necesare", însă nu sunt indicate sume concrete.
Recompensele vor depinde de calitatea informaţiilor furnizate de către informatori, de gradul implicării lor precum şi de rezultatele în lupta împotriva terorismului obţinute cu ajutorul acestora.
Documentul semnat de directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, are ca punct de pornire, o dispoziţie guvernamentală din anul 2006 când autorităţile ruse au pus problema recompensării oficiale a informatorilor.
Aproximativ 90% din locuitorii marilor oraşe din Rusia făceau responsabili de "războiul terorismului" conducerea de la Moscova,iar 60% din ruşi apreciau că se ştia de către FSB de pregătirea actelor de terorism de la metrou dar nu au reuşit sa-l prevină din cauza incompetenţei lor, conform unui sondaj de opinie, publicat în urma atentatelor din 29 martie 2010 de la metroul moscovit, în care şi-au pierdut viaţa 40 de persoane şi peste 100 au fost rănite.
De altfel Aleksandr Bortnikov, recunoştea printr-o declaraţie făcută la începutul lunii, de existenţa unor deficienţe în planul de contracarare a extremismului şi terorismului în Rusia şi îşi exprima regretul că serviciile speciale ruse nu au reuşit întotdeauna să prevină atentatele teroriste.