Serviciile publice "nu vor fi adaptate din motive religioase"
Ministrul de interne francez, Claude Gueant, susţine că solicitările particulare, bazate pe motive religioase, nu justifică adaptarea serviciilor publice, aflate sub tutela colectivităţilor locale.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 07 Iulie 2011, 19:27
Franţa este prima ţară europeană care, în numele laicităţii, a interzis purtarea vălului integral în spaţiul public.
Şi tot în numele laicităţii, autorităţile de la Paris se pregătesc să trimită prefecţilor noi prevederi care, spune ele, existau deja într-o oarecare măsură, însă ori nu erau suficiente, ori nu erau cunoscute de adiministraţiile din teritoriu.
De data aceasta - apreciază ministerul de interne, citat de cotidianul "Le Fiagaro" - toată lumea va lua cunoştinţă de existenţa reglementărilor în chestiune, evitându-se astfel ca unii să închidă ochii, sau ca alţii să reacţioneze disproporţionat.
Într-o circulară privitoare la cantinele şcolare, spitaliceşti sau penitenciare, ministrul Claude Gueant aminteşte principiul de bază, potrivit căruia cererile particulare, bazate pe motive religioase, nu justifică adaptarea meniului propus de acest serviciu public, aflat sub tutela colectivităţilor locale.
O cantină dispune de o mare libertate în stabilirea felurilor zilnice de mâncare, varietatea lor destul de largă luând de facto în considerare practicile religioase, însă aceeaşi cantină nu este nicidecum obligată să prevadă meniuri speciale, în funcţie de practicile confesionale, după cum, cei care le frecventează, nu au un drept aparte de a beneficia de un tratament preferenţial.
O altă circulară a ministrului de interne, Claude Gueant, citată de "Le Fiagaro", se referă în mod expres la spitale.
Pacienţii au dreptul să-şi respecte propriile precepte religioase, fără a aduce însă atingere funcţionării serviciilor medicale, regulilor de igienă sau a liniştii celorlalte persoane spitalizate.
Astfel, pacienţii pot cere, în prealabil, să fie îngrijiţi de un medic de sex feminin sau masculin, dar serviciul nu este obligat să respecte cererea, dacă aceasta aduce atingere calităţii îngrijirilor.
Este cazul serviciilor de urgenţă.
Dacă pacientul se arată intransigent, circulara aminteşte că există clinici particulare.