Serviciile audiovizuale, în atenţia CE
Comisia Europeană a cerut în scris informaţii de la 16 state membre între care şi România, despre implementarea directivei serviciilor mass-media audiovizuale.
29 Martie 2011, 16:13
Statele membre UE trebuie să răspundă în zece săptămâni cererii Comisiei Europene privind implementarea directivei SMAV, informează site-ul instituţiei
Directiva asigură condiţiile de piaţă unică şi securitate juridică pentru industria TV şi audiovizuală a Europei, creând condiţii de concurenţă echitabile la nivel internaţional pentru serviciile de radiodifuziune, dar şi pentru cele la cerere, păstrând diversitatea culturală, protejând copiii şi consumatorii, asigurând pluralismul mijloacelor de comunicare în masă şi luptând împotriva urii rasiale şi religioase.
Scrisorile de documentare sunt doar o parte din eforturile depuse de Comisie pentru a se asigura că toate statele membre au implementat în mod corect toate aspectele directivei SMAV în legislaţia naţională din domeniul mass-media.
Comisia trimite scrisori de documentare pentru a verifica mai îndeaproape dacă şi cum au fost implementate diferite aspecte, cum ar fi poziţionarea de produse, incitarea la ură sau protecţia minorilor.
În prezent, Comisia analizează măsurile comunicate de restul statelor membre (Austria, Cipru, Estonia, Germania, Ungaria, Luxemburg, Lituania şi Letonia), existând posibilitatea trimiterii unei alte serii de scrisori, în al doilea trimestru al anului 2011.
Trei state membre, Polonia, Portugalia şi Slovenia, nu au comunicat până acum măsurile de implementare ale directive şi, în momentul de faţă, fac obiectul unei proceduri în constatarea încălcării dreptului comunitar.
Directiva "Televiziune fără frontiere", în forma sa iniţială, a fost adoptată în 1989 şi modificată pentru prima dată în 1997.
În decembrie 2007, s-a adoptat o directivă de modificare.
Pe 10 martie 2010, dispoziţiile directivei iniţiale "Televiziune fără frontiere" au fost cumulate cu dispoziţiile directivelor de modificare pentru a forma versiunea codificată şi redenumită "Directiva serviciilor mass-media audiovizuale".