Serghei Magnitski, găsit vinovat post-mortem
Primul proces post-mortem din Rusia s-a încheiat ieri, când un tribunal din Moscova l-a declarat vinovat pe fostul avocat Serghei Magnitski, mort în detenţie, în anul 2009.
12 Iulie 2013, 08:47
Primul proces post-mortem din Rusia s-a încheiat ieri, când un tribunal din Moscova l-a declarat vinovat pe fostul avocat Serghei Magnitski, mort în detenţie, în anul 2009.
El fusese arestat, după ce a acuzat mai multe oficialităţi ruse de fraudă şi delapidare.
Auditorul Fondului Hermitage Capital, Serghei Magnitski, a murit în anul 2009, într-o închisoare din Moscova, unde era anchetat în starea de arest, sub acuzaţia de evaziune fiscală.
Respingând acuzaţiile, Magnitski a acuzat, la rândul lui, autorităţile, că, prin maltratări, vor să-l forţeze să recunoască vina şi să depună mărturie împotriva directorului Fondului, britanicul William Browder.
Acesta, beneficiar al unor afaceri foarte profitabile în Rusia, intrase în conflict cu puterea de la Moscova, fiind acuzat de fradue finaniciare de câteva miliarde de dolari.
Atât Browder, cât şi activiştii pentru drepturile omului susţin că Serghei Magnitski a fost, de fapt, ucis, inclusiv pentru a acoperi un furt de 230 milioane de dolari, comis de angajaţii unor structuri de forţă din Rusia, pe care acesta îl dezvăluise.
Ombutmanul rus Mikhail Fedotov a afirmat anul trecut, că există dovezi, conform cărora, Serghei Magnitski ar fi putut muri ca urmare a bătăilor suferite în timpul unui interogatoriu şi a refuzului de a i se acorda ajutorul medical necesar.
Conform versiunii oficiale, însă susţinută de preşedintele Putin, moartea sa a fost rezultatul unui atac de cord.
Cazul Magnitski a provocat serioase tensiuni între Rusia şi Occident.
În această iarnă, Statele Unite au adoptat aşa-numitul "Act Magnitski", care impune sancţiuni împotriva oficialilor ruşi, vinovaţi de încălcarea drepturilor omului, iar Rusia o lege de răspuns, care, în plus, interzice adopţiile copiilor ruşi de către cetăţeni americani.