Şeful Google "vizită surpriză" în Coreea de Nord
Preşedintele Google, Eric Schmidt şi fostul diplomat american Bill Richardson, au ajuns în Coreea de Nord într-o vizită considerată de aceştia ca "independentă de guvernul SUA".
Articol de Răzvan Stancu, 07 Ianuarie 2013, 11:17
Preşedintele gigantului IT Google, Eric Schmidt a ajuns în Coreea de Nord, informează AP.
Preşedintele Google este însoţit în această vizită de către fostul diplomat american Bill Richardson.
Fostul diplomat american Bill Richardson, a reiterat luni că această deplasare este "independentă de guvernul american".
Google nu a dat nicio declaraţie referitoare la vizita pe care Eric Schmidt o face în Coreea de Nord.
Fostul diplomat american, Bill Richardson a spus în schimb că prezenţa şefului Google în această ţară nu implică gigantul IT.
"Aceasta nu este o excursie Google, dar eu sunt sigur că Eric Schmidt este interesat de aspecte economice şi de mass-media din Coreea de Nord", a declarat fostul diplomat american.
Potrivit AFP, Bill Richardson, care a mai ocupat şi funcţia de guvernator al statului New Mexico (sud-vestul SUA), este cunoscut în Coreea de Nord pentru că a negociat eliberarea mai multor cetăţeni americani în această ţară, în ultimii 20 de ani.
"Este vorba de o misiune umanitară privată, independentă de guvernul american", a declarat Richardson pentru presă, în contextul în care Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat, recent, reticenţa faţă de această vizită.
Video: Şeful Google Eric Schmidt şi fostul diplomat american Bill Richardson vizitează Coreea de Nord. Sursa: Reuters.
"Vom rămâne la Phenian probabil două zile şi jumătate. S-ar putea să părăsim oraşul. Vom şti atunci când vom ajunge acolo", a adăugat fostul ambasador american la ONU, cu puţin înainte de a se îmbarca în avionul către Phenian.
În cursul vizitei, fostul diplomat urmează să intervină, de asemenea, în favoarea unui american de origine coreeană, Kenneth Bae, arestat de autorităţile nord-coreene luna trecută.
Departamentul de Stat american şi-a exprimat joi rezervele asupra oportunităţii acestei vizite în Coreea de Nord.
"Sincer, după părerea noastră, calendarul acestei vizite nu este în mod special constructiv", a declarat purtătoarea de cuvânt Victoria Nuland.
"Cooperare economică" între cele două Corei
Regimul comunist al Coreii de Nord a propus sectorului privat din Coreea de Sud o cooperare strânsă în vederea "reconcilierii" şi "creşterii prosperităţii naţionale", relatează luni agenţiile Yonhap şi EFE citând organismul sud-coreean intitulat Consiliul ONG-urilor pentru Cooperarea cu Coreea de Nord.
Această entitate, ce reuneşte 50 de companii sud-coreene care facilitează asistenţa umanitară destinată vecinului din nord, a dezvăluit agenţiei Yonhap mesajul pe care l-a primit din partea regimului de la Phenian cu ocazia Anului Nou.
În textul semnat de Consiliul Naţional pentru Reconciliere, un organism nord-coreean ce are ca scop promovarea prieteniei cu Sudul, se afirmă că 'proiectele private de cooperare între Sud şi Nord constituie o importantă misiune în vederea reconcilierii şi unităţii persoanelor, cât şi pentru creşterea prosperităţii naţionale' ş,i 'atunci când întregul popor coreean îşi va uni forţele, va creşte şi aspiraţia pentru unificarea naţională'.
Mesajul conciliant al Coreii de Nord survine într-un moment marcat de speranţele asupra unei posibile detensionări a relaţiilor dintre cele două state în urma alegerii la preşedinţia sud-coreeană a lui Park Geun-hye.
Prima femeie preşedinte din Coreea de Sud a promis măsuri efective pentru o mai bună înţelegere cu vecinul din Nord, după ce preşedintele în exerciţiu, Lee Myung-bak, a promovat în ultimii cinci ani o politică dură faţă de acesta.
Mai ales începând cu anul 2010, liderul de la Seul a înăsprit restricţiile pentru acordarea de ajutoare Coreii de Nord, ţară care se confruntă din anii '90 cu o gravă criză economică.